Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 28.08.2023 Güncelleme Tarihi: 29.08.2023

Yabancı sağlık sigortası, tıbbî hizmetlerle ilgili acil durumlar ve kronik hastalıklar için kullanılır.

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?
Bu sözleşme; yabancı uyruklu bireylerin Türkiye Cumhuriyeti devletinde yer alan hastanelerde tanı, teşhis ve tedavi gibi sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlar. Düzenli doktor ziyaretleri ve hastane randevuları da bu sigorta kapsamında yer alır. 

Yabancı sağlık sigortası hangi durumları kapsar?

Yabancılar için sağlık sigortasının sunduğu tek fayda, tıbbî hizmet değildir. Bu sigorta, bireyin sağlık hizmeti almak için gerçekleştirdiği seyahatlerin ve ülkesine geri dönmek üzere yaptığı yolculuğun ulaşım masraflarını da karşılar. Yabancı sağlık sigortası kapsamına dâhil olan hizmetler: 

  • Hastalık sonrası teşhis ve tedavi süreci
  • Kaza sonrası teşhis ve tedavi süreci
  • Evde bakım hizmetleri
  • Reçete edilen ilaçların sağlanması
  • Cerrahi müdahaleler
  • Hastanede yatış
  • Koroner anjiyo maliyetleri
  • Radyografik görüntüler
  • Fizik tedavi
  • Yoğun bakım
  • Laboratuvar maliyetleri
  • Kemoterapi / radyasyon / diyaliz vb. tedaviler
  • Pansuman ve serum
  • Konaklama ve yemek

Bu sözleşme türü, bakım masraflarını İkâmet İzni Taleplerine İlişkin Özel Sağlık Sigortası Genelgesi kapsamında çıkarılan poliçelere uygun olarak karşılar. Poliçenin içeriği, sigorta şirketine ve tercih edilen paketlere göre değişebilir.

Kimler yabancı sağlık sigortasından faydalanabilir?

Sözleşme dâhilinde sunulan hizmetlerden faydalanabilmek için yabancı sağlık sigortası genel şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Bu sigorta hizmetinden faydalanmanın ilk şartı, yabancı uyruklu olmaktır. İkinci koşul, Türkiye’de uzun vadeli kalmaktır. Hizmetlerden yararlanabilmek için Türkiye’de ikâmet etmek, eğitim görmek veya çalışmak gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla evli olan yabancı bireyler de bu sağlık sigortasından faydalanabilir. Ancak bu bireylerin eşleri SGK kapsamında bir hizmet alıyorsa söz konusu sigortaya gerek yoktur. Bu kişilerin, eşlerinin SGK sigortalarından yararlanması mümkündür. Öte yandan dileyenler, yabancı sağlık sigortası da yaptırarak aldıkları hizmetlerin kapsamını genişletebilir. Uyruk, yaş, sağlık durumu, cinsiyet ve medeni hâl fark etmeksizin tüm yabancıların bu sigortadan yararlanma imkânı bulunur.

Yabancı uyruklular için sağlık sigortasının teminatları nelerdir?

Yabancı sağlık sigortası teminatları, şirkete ve özel isteklere göre değişkenlik gösterebilir. Sigorta poliçesi içerikleri, farklı paketler hâlinde kişilere sunulur. Bu sağlık sigortasının teminatları, yatarak ve ayakta tedavi yöntemleri için farklıdır. 

Yatarak tedavi

Ciddi bir sağlık sorununuz varsa ve müşahede altında tutulmanız gerekiyorsa hastaneye yatmanız icap edebilir. Bu noktada gerçekleştirilecek olan işlemlere yatarak tedavi adı verilir. Yabancılar için hazırlanan sağlık sigortalarında yer alan yatarak tedavi imkânları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyat, anestezi, ilaç, laboratuvar ve radyoloji gibi hastane hizmetleri
  • Oda, yatak, yemek ve refakatçi masrafları
  • Kornea, böbrek, pankreas, karaciğer ve akciğer nakli
  • ESWL ve gamma knife giderleri
  • Koroner anjiyografi
  • Biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji tetkikleri; radyolojik incelemeler ve görüntülemeler
  • Evde tıbbî bakım hizmetleri
  • Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz
  • Zehirlenme, alçı ve yanık tedavileri
  • Yoğun bakım hizmetleri

Bunların dışında kaza sonucu meydana gelen organ kayıpları için suni uzuv giderleriyle diş ve burun ile ilgili işlemler de sigortanın teminatları arasında yer alır.

Ayakta tedavi

Yabancı sağlık sigortasının ayakta tedavi teminatları ise yatarak sağaltıma nazaran sayıca daha azdır. Bu tür sözleşmeler şunları kapsar:

  • Doktor muayeneleri
  • Tanı amaçlı incelemeler
  • Reçeteli ilaç temini
  • Fizik tedavi uygulamaları

Sağlık sigortası yaptıran tüm yabancıların yukarıda yer alan imkânlardan faydalanması mümkündür. Bunlar, kişilerin hastalıklarının ilerlemesini önleyebileceği için önem arz eder.

Sağlık sigortası yabancı uyruklular için zorunlu mu?

Yabancı uyruklu sağlık sigortası, Türkiye’de oturma izni almak isteyen bireyler için zorunlu bir uygulamadır. Bu koşul yasalarla sabittir. 11 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile yabancılar, Türkiye’de en az 1 yıllık sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Bu mecburiyet, yurt dışından gelen herkesi kapsar. Sağlık sigortasının mecburi olmasının sebebi, ülke sınırları içerisinde yaşayan bireylerin güvenliğinin sağlanmasının gerekliliğidir. Sağlığınızı güvence altına alan bu kanun ve sigorta sayesinde daha emniyetli bir hayat sürmeniz mümkündür.

Sağlık sigortasının yabancılar için zorunlu olmadığı durumlar da bulunur. Örneğin; bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla evli olan yabancıların ayrıca sağlık sigortası yaptırmasına gerek yoktur. Ülkede kısa bir süre için kalacak olan kişilerin de bu sigortayı yaptırması gerekmez. Yurt dışında okuyan öğrencilerin, geçici görevle ülkeye gelenlerin ve Türkiye’de altı aydan az kalacak olanların ise seyahat sigortası yaptırması yeterlidir. Öte yandan arzu eden kişiler, ekstra güvenlik için isteğe bağlı sigorta yaptırmayı seçebilir.

Yabancı uyruklular için sağlık sigortasının sağladığı avantajlar nelerdir?

Sağlık sigortası yaptırmak, yabancılar için birçok avantajı beraberinde getirir. Yabancı sağlık sigortası kapsamındaki teminatlar, bir kimsenin günlük hayatta başına gelebilecek hemen her türlü sağlık sorunu için gerekli desteği içerir. Dolayısıyla bu sağlık sigortasını yaptırdığınızda hem kaza ve hastalık durumlarında ne yapacağınız ile ilgili endişelenmenize gerek kalmaz hem de tedavi ya da muayene amacıyla dilediğiniz zaman doktora görünmeniz mümkün olur. Böylece temel hak ve özgürlüklerden biri olan sağlık hizmetlerinden mahrum kalmazsınız. Üstelik söz konusu hizmetler için büyük meblağlar ödemeniz gerekmez.

Seyahat sigortası ise kısa süreli ziyaretler için yeterli avantajları sağlar. Ancak altı ayı bulmasa bile uzun süreli ziyaret düşünen veya ağır çalışma koşullarını içeren görevlerde bulunan kişilerin yabancı sağlık sigortası yaptırması daha avantajlı olur. Tüm bunların yanı sıra sağlık sigortasına sahip olmak, çeşitli işlemleri kolaylaştıracağı için ikâmet alma sürecini hızlandırır. Ayrıca sağlık sigortası işlemleri için hem Türk bankaları hem de yabancı kuruluşlar kredi kartlarıyla ödeme yapma imkânı sunar. 

Özel sağlık sigortası yabancılar için nereden yaptırılır?

Yabancılar için paket hazırlayan tüm sigorta şirketlerinden bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Ancak “Yabancı sağlık sigortası nasıl yaptırılır?” sorusunun cevabı, tercih edilen kuruluşa göre değişiklik gösterir. Sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişilerin önünde onlarca seçenek bulunur. Sigortanızı yaptırırken dikkat etmeniz gereken nokta, seçtiğiniz firmanın yetkili ve güvenilir olmasıdır. Herhangi bir seçim yapmakta zorlanıyorsanız yetkin bir sigorta acentesine başvurarak farklı şirketlerin hazırladıkları paketleri ve sundukları teklifleri karşılaştırabilirsiniz.
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

2 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?