Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

SPK Lisansı Nedir ve Türleri Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 4.12.2023 Güncelleme Tarihi: 4.12.2023

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasındaki Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), finans sektöründe gerekli niteliklere sahip olanlara lisanslar verir.

SPK Lisansı Nedir ve Türleri Nelerdir?
SPK lisansı bulunanlar, ilgili alanlarda faaliyet gösteren şirketlerde ve kurumlarda görev yapabilir. Kredi derecelendirme, gayrimenkul değerleme ve türev araçlar gibi alanlarda uzmanlığı bulunan ya da kariyer yapmak isteyenlere verilen bu lisanslara ilişkin detayları yazının devamından öğrenebilirsiniz.

Finansal dünyadaki yolculuğunuza başlatan SPK lisansı nedir?

SPK lisansları, yatırım danışmanlığı ve fon yönetimi gibi alanlarda uzmanlaşmış kişileri belirlemek amacıyla verilen bir belgelerdir. Sermaye piyasalarında görev alanların mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini gösterir. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından sağlanan bu belgelere ilişkin esaslar, VII-128.7 sayılı tebliğde yer alır. Bu tebliğin 6. maddesine göre halka açık ortaklıklarda, gayrimenkul değerleme şirketlerinde, yatırım ve derecelendirme kuruluşlarında çalışanların ilgili SPK lisanslarını alması zorunludur.

Kariyer gelişimi için SPK lisansları nasıl alınır?

Finans alanında kariyer yapmayı düşünenler, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen lisansları alabilir. SPK lisanslarından edinmek için öncelikle uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirlemelisiniz. Ardından sıra, SPK lisans başvurusu için gerekli belgeleri hazırlamaya gelir. Aşağıda bu belgeleri görebilirsiniz.

  • T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Barkodlu yükseköğretim mezuniyet belgesi
  • Bir üst lisansa başvurulması durumunda varsa eski lisansların aslı

Barkodlu mezuniyet belgesini, e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Sermaye Piyasası Kurulu, bu yolla temin edilemeyen diplomanın noter onaylı örneğini talep eder. Söz konusu kuruma bağlı çalışmayanlar, başvuru belgelerini kargo, kurye ve posta yoluyla ya da elden iletebilir.

SPK lisansı alma şartları nelerdir?

Tercih edilen uzmanlık alanına göre SPK lisans başvuru şartları da değişir. Fakat temel olarak yükseköğrenim mezunu olmak ve lisanslara özgü sınavlardan geçerli not almak gibi koşullar bulunur. Yalnızca Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık üniversite eğitimi şartı vardır. Bunlar haricinde SPK lisans başvurusu için minimum 4 senelik yükseköğretim mezunu olmak zorunludur.

SPK lisanslarını almak isteyenlerin katıldığı sınavlarda bazı minimum puan sınırları bulunur. Çoktan seçmeli olarak yapılan bu sınavlardan başarıyla geçmek için konuların her birinden 100 üzerinden en az 50 almalısınız. Ayrıca tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalaması da asgari 60 olmalı. Geçerli notların 3 yıl geçerliliği bulunur. 3 yılın ardından tekrar eğitim almalı ve SPK lisansını yenilemelisiniz.

Farklı finans alanlarında çalışmak için gereken SPK lisans türleri nelerdir?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen SPL lisans türleri, farklı finans alanlarına yöneliktir. Aşağıda ilgili kurumun ünvanlar ve görevler itibarıyla birbirinden ayırdığı SPK lisanslarına dair tablonun bir özetini görebilirsiniz.

SPK Lisansları İlgili Lisansı Alması Gerekenler
Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı Müşteri temsilcisi, kredili işlem sorumlusu, takas ve operasyon sorumlusu, türev araçlar muhasebe ve operasyon sorumlusu, borsa üye temsilcisi ve irtibat bürosu sorumlusu.
Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı İç kontrol elemanı, şube müdürü, fon müdürü ve yatırımcı ilişkileri bölümü yöneticisi.
Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı Genel müdür, genel müdür yardımcısı, müşteri temsilcilerinin bağlı olduğu birimin yöneticisi, portföy aracılığı birim yöneticisi, kurumsal finansman uzmanı ve yatırım danışmanı.
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı Yatırımcı ilişkileri bölümü yöneticisi, derecelendirme komitesi üyesi, kontrolör ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı.
Kredi Derecelendirme Lisansı Derecelendirme komitesi üyesi, kontrolör ve kredi derecelendirme uzmanı.
Konut Değerleme Lisansı Konut değerleme uzmanı ve yardımcısı.
Gayrimenkul Değerleme Lisansı Makine ve ekipman değerlemesi yapan personel, gayrimenkul değerleme uzmanı, sorumlu değerleme uzmanı.
Bilgi Sistemleri Denetim Lisansı Bilgi sistemleri denetçisi.

Düzey 3 Lisansı, en kapsamlı uzmanlık belgelerinden biridir. Yatırım kuruluşu, banka, portföy yönetim şirketleri ve diğer birimlerde çalışan pek çok personel tarafından alınması zorunludur. Bu lisans türüne ve diğerlerine ilişkin daha detaylı bilgi için ilgili tabloyu inceleyebilirsiniz.

Kariyerde ilk adım: Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı

SPK lisans düzeyleri, farklı uzmanlık aşamalarına ve görev tanımlarına hitap eder. Finans alanında kariyer yapmak isteyenler, sürece Düzey 1 Lisansı alarak adım atabilir. Bu seviyedeki mesleki yetkinliğinizi kanıtlamak için SPK lisans sınavında karşılaşacağınız konulara hâkim olmalısınız. Düzey 1 Lisans sınavında dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı, sermaye piyasası araçları ve finansal piyasalar konuları yer alır. Ayrıca takas, saklama ve operasyon işlemleri de sınava dâhildir.

Derinlemesine piyasa faaliyetlerini anlama: Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı

SPK lisansları, borsa ve piyasa faaliyetlerini uzman bakış açısıyla anlamanızı sağlar. Bu alandaki yetkinliğinizi kanıtlamak için Düzey 2 Lisansı almak isteyenlerin sorumlu olduğu konular şunlardır:

  • Sermaye piyasası mevzuatı ve etik kurallar
  • Sermaye piyasası araçları
  • Finansal piyasalar
  • Takas, saklama ve operasyon işlemleri
  • Finansal yönetim ve mali analiz
  • Ticaret hukuku
  • Muhasebe ve finansal raporlama

Düzey 2 Lisansı, banka ve aracı kuruluşlarda üst düzey yönetici olmak isteyenler için uygundur. Söz konusu belgeyi, Düzey 1 Lisansından sonra almanız tavsiye edilir. Böylelikle finansal yetkinliğinizi kademe kademe artırabilirsiniz.

Piyasada yüksek yetkinlik: Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı

Düzey 3 SPK lisansları, ilgili alanlarda kariyer hedefleri olanlara zengin imkânlar sunar. Kredi değerleme alanında ve derecelendirme kurumlarında çalışmak isteyenlere hitap eder. BİST (Borsa İstanbul) ve VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) gibi aracı kurumların istihdam şartları arasındadır. Bu lisansın sınavında düzey 1 ile 2 müfredatına ek olarak genel ekonomi, temel finans matematiği, türev araçlar ve piyasalar, kurumlarda vergilendirme konuları yer alır.

Finansal yönetimde hakimiyet: Türev Araçlar Lisansı

Türev araçlar, varlığın işlem sırasında anlaşılan koşullarda belirli bir tarihte alınmasını ya da satılmasını öngören vadeli sözleşmelerdir. Bu vadeli işlemlerin gerçekleştiği piyasalarda uzmanlaşmak için türev araçlar lisansı alabilirsiniz. Söz konusu lisansa yönelik sınavlarda türev ürünlerin özellikleri, fiyatlamaları, riskleri ve kullanım teknikleri gibi bilgileriniz ölçülür.

Halka açık şirketlerde kariyer yolculuğu: Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı

Halka açık şirketlerde kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı ve yatırımcı ilişkileri bölümü uzmanı gibi pozisyonlarda çalışmak için ilgili SPK lisanslarını almalısınız. Kurumsal yönetim derecelendirme lisansı, bu alandaki yetkinleşmek isteyenlere hitap eder. Bu lisansı almak için temel finans matematiği, ticaret hukuku ve kurumsal yönetim gibi konulara hâkim olmalısınız.

Derecelendirme kuruluşlarında rol alma: Kredi Derecelendirme Lisansı

Kredi derecelendirme uzmanları, kurumların kredibilitesi ve potansiyel riskleri hakkında analizler yapar. Finansal kuruluşların kaynak yönetiminde önemli rol oynayan bu uzmanlardan kredi derecelendirme lisansı alması istenir. Söz konusu lisansı almak için ticaret hukuku, finans matematiği ve derecelendirme konularını detaylıca öğrenmelisiniz.

Mülkiyet değerlemesinde kariyer: Konut Değerleme Lisansı

Konut değerleme lisansı, ilgili gayrimenkul türünün kıymetini belirleme konusunda uzmanlaşmak ve yetkinliğini kanıtlamak isteyenler için idealdir. SPK düzenlemeleri gereğince bu işlemi yerine getirmesi zorunlu tutulan kurumların istihdam şartları arasındadır. Bu lisansı almayı hedefleyenler; dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı, temel finans matematiği ve gayrimenkul değerleme esasları hakkında bilgili olmalıdır.

Değerleme uzmanlığına adım: Gayrimenkul Değerleme Lisansı

Gayrimenkul değerleme uzmanı; arsa, bina, arazi ve konut gibi taşınmazların satış, yatırım, ipotek ya da kredi işlemleri için değer tespitini yapar. Bu alandaki uzmanlığınızı belgelemek için Sermaye Piyasası Kurulundan gayrimenkul değerleme lisansı almalısınız. İlgili SPK lisansının sınavında dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı, temel finans matematiği ve değerleme yöntemleri, inşaat ve gayrimenkul muhasebesi, gayrimenkul mevzuatı ve etik kurallar yer alır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

8 Oy

-

3,88 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 30.04.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?