Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Ortak Banka Hesabı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 28.09.2023 Güncelleme Tarihi: 28.09.2023

Bankacılık sektöründe, kişilerin belirli kurallar çerçevesinde açıp yönetebileceği pek çok hesap türü bulunur.

Ortak Banka Hesabı Nedir?
Banka hesapları genellikle tek kişi tarafından yönetilse de birden fazla insanın sahip olabileceği hesaplar da mevcuttur. Bunlara ortak banka hesabı adı verilir. Eşiniz, iş arkadaşınız ya da aile bireyleriniz ile birlikte ortak banka hesabı açabilirsiniz. Bu sayede her iki tarafa da ait olan varlıkların takibini kolayca yapabilirsiniz.  

Ortak banka hesabı nedir?

Ortak banka hesabı, pek çok kişinin tercih ettiği hizmetlerden bir tanesidir. Özetle, 2 kişinin aynı anda yönettiği bir hesap türü olarak bilinir. Bu hizmet genellikle birikim amacı ile tercih edilir. Ortak hesaplar en az 2 kişi tarafından başvuru yapılarak oluşturulur. Buna ek olarak, 3 kişi ortak banka hesabı da açılabilir. 

Bu hizmet, ortaklık konusunda birbirine güvenen kişiler tarafından sık tercih edilir. Banka hesabında bulunan miktar, hak sahibi olan kişilerin arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Örneğin 10.000 TL'nin bulunduğu bir hesabın 2 hak sahibi varsa her iki taraf da 5.000 TL elde eder. Ortak banka hesabı nedir sorusunun cevabı bu örnek sayesinde daha iyi anlaşılabilir.

Ortak banka hesabı nasıl açılır?

Ortak hesap üzerinde söz sahibi olacak kişilerin bankada bulunması gerekir. Hesap sahiplerinden biri, noter vekâleti ile diğer tarafların adına işlem yapabilir. Taraflardan biri o anda bankada bulunmuyorsa, söz konusu belge olmadan hiçbir işlem yapılmaz. Vekâletnamede ise ilgili kişinin hesap açma onayı verdiğinden ve bu hizmetin türünden bahsedilmelidir.

Noter vekâletiyle işlem yapılmayacaksa tüm hesap sahiplerinin bankada bulunması gerekir. Ortak banka hesabı açmak isteyen kişiler, ilgili kuruluşun belirlediği şartları karşıladıktan sonra sözleşme imzalar. Bu süreçte hesap sahiplerinin her birinin imzası alınır. İki kişilik ortak hesaplarda, tarafların bireysel hakkı %50'dir. Bu oran, kişilerin tercihlerine göre değişiklik gösterebilir.

Şubeye gitmeden banka hesabı açın!

Kimler ortak banka hesabı açabilir?

Ortak hesap açmak için iki ya da daha fazla kişinin arasında kan bağı olmasına gerek yoktur. Akrabaların, aile bireylerinin, eşlerin yanı sıra iş ortakları ve arkadaşlar da bu hizmetten yararlanabilir. Öte yandan hak sahiplerinin arasında kan bağı yoksa banka hesabı vergisinin tutarı normalden daha fazla olur. İş partneriniz ya da arkadaşlarınız ile ortak hesap açmak istiyorsanız bu unsuru göz önünde bulundurmalısınız.

Taraflar, hesap türünde de değişiklik yapabilir. Bu aşamada kişilerin aklına müşterek ve münferit olarak adlandırılan hesap çeşitleri gelir. Müşterek hesap, ortak pay üzerinden gerçekleştirilecek olan işlemlerde her iki tarafın da imzasının alınmasını zorunlu kılar. Münferit hesap ise tek kişinin ortak pay üzerinden işlem gerçekleştirebilmesine imkân tanır.

Ortak banka hesabı açabilmenin şartları nelerdir?

Ortak hesap, dilediğiniz kişi ile birlikte yararlanabileceğiniz hizmetlerdendir. Bu avantajı sayesinde kişileri zorlu bir başvuru sürecine maruz bırakmaz. Bu noktada, hesap açmak isteyenlerin birbirlerine güvenmesi ve kriterler üzerinde anlaşma sağlamış olması gerekir. Ortak banka hesabı açmak için gerekenler, şu şekilde sıralanabilir: 

  • Ortak hesap başvurusu yapacak kişilerin ehliyet ya da kimlik fotokopisi
  • Nüfus müdürlüğünden ya da muhtarlıktan alınan ikametgâh belgesi
  • Ortak hesap başvurusu yapacak kişilerin bankada bulunması

Ortak hesap açtırmak isteyen kişilerin bankada bulunması gerekir. Aksi hâlde, işlem gerçekleşmez. Bireyin diğer kişi adına işlem yapabilmesi için vekâletname gerekir. İstenen belgeler eksiksiz şekilde ibraz edildiğinde, hesap açma işlemi gerçekleştirilir.

Ortak hesap kullanım koşulları nasıldır?

Ortak hesabı açtıktan sonra çeşitli kullanım koşullarına dikkat etmek gerekir. Bunlar, şu şekilde sıralanır:

  • Ortak payın kişilere dağılım oranı, hesap açılış sözleşmesinde yer alır. Genellikle yarı yarıya olan bu oran, kişilerin talebi doğrultusunda değiştirilebilir.
  • Ortak hesap açan ebeveynler, çocuklarını hak sahibi olarak gösterebilir. Bu durumda çocuklar için uygun olan bir hesap açılır. Bu noktada ebeveynler, kullanım oranlarını diledikleri gibi belirleyebilir.
  • Ortak hesap sahiplerinden birine haciz geldiyse, bu durum yalnızca ilgili kişiyi etkiler. Örneğin hesaptaki kişilerin pay oranları yarı yarıya ise haciz, sadece ilgili %50’lik kısmı etkiler.
  • Taraflardan birinin payını aşması hâlinde diğer ortak sorumlu sayılır. Bunun sonucunda gerekli miktar tahsil edilir.

Ortak hesap, tüm bankaların sunduğu ayrıcalıklardan bir tanesidir. Bu avantajlı hizmetten faydalanmak için müşterisi olduğunuz banka ile iletişime geçebilirsiniz. Bunun için yakınınızdaki şubeye gidebilir, müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. 

Ortak banka hesabından para nasıl çekilir?

Ortak banka hesabından para çekmek, tarafların sözleşmede belirlediği kurallara bağlı olarak değişebilir. Ortak hesaplarda taraflar, eşit haklara sahiptir. Bunlar, sözleşmede açıkça yer alır. Taraflar, ortak hesabın para çekme limitlerini ve kullanım oranlarını belirleyebilir. Bunun sonucunda ise ortak banka hesabından ancak belirlenen limitler dâhilinde para çekilebilir. 

Para çekme işlemi, tercih ettiğiniz ortak hesap türüne göre de çeşitlilik gösterir. Örneğin müşterek hesap üzerinden para çekilebilmesi için her iki tarafın da imzası gerekir. Münferit hesapta ise kişi, para çekme işlemini tek başına gerçekleştirebilir. Bireyler bu noktada kendi ihtiyaçlarını karşılayan ve ekonomik planlarına uygun olan alternatifi tercih edebilir.

Ortak banka hesabının vergisi nasıl belirlenir? Nasıl ödenir?

Ortak banka hesabı vergisi, tarafların her ikisinin de pay sahibi olduğu miktar üzerinden kesilir. Bu noktada faiz getirisi de ortak hesap vergisine tabi olur. Kişiler, belirlenen tutarı ödemekle yükümlüdür. Aksi takdirde birtakım yaptırımlar uygulanabilir. Ortak hesap vergisi oranları, hak sahiplerinin yakınlık derecesine göre çeşitlilik gösterir. Ortak hesap açmak istediğiniz kişiyle kan bağınız bulunmuyorsa, alınan vergi daha fazla olacaktır. Bu durumda; aile, eş ya da akrabalar ile açılan hesaplar, daha az miktarda vergiye tabidir.

Ortak banka hesabı sahiplerinden biri vefat ederse ne olur?

Ortak hesaba sahip olan kişilerden bir tanesi vefat ettiğinde diğer hak sahipleri ilgili tarafın payını kullanamaz. Vefat eden hesap sahibinin mirasçıları, veraset ilamı çıkararak pay üzerinden hak talep edebilir. Bu sistem sayesinde yaşamakta olan ortakların hakları korunmuş olur.

Ortak banka hesabı açmanın avantajları/ dezavantajları nelerdir?

Ortak hesap açmanın pek çok avantajı ve dezavantajı bulunur. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

Ortak Hesap Açmanın Avantajları Ortak Hesap Açmanın Dezavantajları
Birikim yapmanıza yardımcı olur. Kan bağı bulunmayan hesap sahipleri, daha fazla vergi öder.
Birikimlere ulaşma sürecinde kolaylık sağlar. Güvenilir olmayan hesap sahiplerine verilen yetkiler, ortak birikimi tehlikeye atabilir.
Hem iş ortaklarının hem de aile bireylerinin birbirlerine olan güven duygusunu pekiştirir.  Payını aşan hesap sahibi, diğer taraflara karşı borçlu ve sorumlu olur.


Ortak hesap açmanın artılarını ve eksilerini inceleyerek birden fazla kişi ile birikim yapabilirsiniz. Bunun sonucunda varlıklarınızı çok daha etkili bir biçimde yönetmeniz mümkün hâle gelir.

Ortak banka hesabı nasıl kapatılır?

Ortak banka hesabı kapatma işleminin gerçekleştirilebilmesi için hak sahiplerinin ilgili kuruluş ile iletişime geçmesi gerekir. Ayrılık durumunda ise hizmet tamamen durdurulabilir ya da iki farklı hesap oluşturulabilir. Bu sayede hiçbir taraf, birikimini kaybetmez. Ortak hesabın kapatılması için tüm birikimin çekilmesi gerekir. Hesap üzerinde otomatik ödeme talimatları bulunuyorsa, bunların da iptal edilmesi gerekir. HangiKredi üzerinden pek çok finansal işlem hakkında bilgi almak mümkündür.

Bu konu ile ilgili detaylı bilgi edinmek için “Banka Hesabı Nasıl Açılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?” başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz. 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

10 Oy

-

4,1 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi 17.05.2024

    İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi

  • Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır? 17.05.2024

    Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?

  • Big Mac Endeksi Nedir? 17.05.2024

    Big Mac Endeksi Nedir?

  • Zaman Damgası Nedir, Nerelerde Kullanılır? 14.05.2024

    Zaman Damgası Nedir, Nerelerde Kullanılır?