Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Ön Ödemeli Kart Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.09.2023 Güncelleme Tarihi: 11.09.2023

Finans sektörünün gelişmesiyle birlikte son tüketiciye sunulan alternatifler de her geçen gün çeşitlilik gösteriyor.

Ön Ödemeli Kart Nedir?
Bankalar, müşteri ihtiyaçlarına göre farklı kart ve ödeme seçenekleri geliştirir. Ön ödemeli kart, kullanıcı açısından avantajlı seçeneklerden biri. Bu karta istediğiniz miktarda nakit yükleyip, vadesiz hesap sahibi olmanıza gerek kalmadan ön ödemeli kart satın alıp dilediğiniz gibi harcama yapabilirsiniz.

Ön ödemeli kart nedir?

Bu ödeme yöntemi, istenilen miktarda nakit harcamayı vadesiz bir hesaba bağlı olmadan ve kredi kartı kullanmadan yapabilmenize olanak sağlar. İlgili sistem, size çok daha özgür bir kullanım imkânı verir. Bahsi geçen kartı alacağınız bankanın müşterisi olma zorunluluğunuz yoktur. Ayrıca bu kart ile para yatırma/çekme, ödeme yapma ve online alışveriş gibi pek çok işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Banka hesabınızdan EFT ya da havale yapabileceğiniz bu finansal araca kredi kartınızdan da para aktarabilirsiniz. 

Fiziksel ön ödemeli kart

Bu kart türü, fiziksel olarak elinizde bulundurduğunuz bir finansal araçtır. Ödemeler, prepaid kartların bazı türlerinde tıpkı kredi ve banka seçeneklerinde olduğu gibi POS cihazı ile gerçekleştirilebilir. Fiziksel ön ödemeli kartları dışarıda yaptığınız alışverişlerde, gerçek POS cihazlarında ve bankamatiklerde kullanabilirsiniz. Dijitallerin aksine bu kartlar banka tarafından size somut bir şekilde sunulur. 

Dijital ön ödemeli kart

Dijital kartlar, bankaların kullanıcılara sunduğu sanal bir uygulamadır. Tıpkı sanal kredi kartları gibi bunlar da internet ortamındaki POS cihazlarında kullanılabilir. Bahsi geçen kartlar, herhangi bir fiziksel POS cihazında kullanılamaz. Son dönemlerde bankalar müşterilerine ek kartların yanında buna benzer dijital kart hizmeti de sunmaktadır. 

Vadesiz ön ödemeli kart nasıl kullanılır?

Bahsi geçen seçeneği kullanmaya başlamadan önce ilk olarak “Ön ödemeli kart nasıl alınır?” sorusunu cevaplamak gerekir. Ön ödemeli kart sahibi olmak için başvuracağınız bankanın müşterisi olmanız gerekmez. Kartı almak istediğiniz bankanın herhangi bir şubesine giderek başvurunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ön ödemeli kart başvurusunu tercih ettiğiniz bankanın mobil uygulaması üzerinden de yapabilirsiniz. 

Kredi ve banka kartında bulunan güvenlik kodu, söz konusu ödeme aracında da yer alır. Fiziksel ya da dijital olması fark etmeksizin ön ödemeli kartınızın bir güvenlik kodu bulunur. Ayrıca kartın sizin belirlediğiniz bir şifresi de mevcuttur. Bu kart ile yapmak istediğiniz tüm alışverişlerde belirlediğiniz şifreyi kullanmanız gerekir. Online ödemelerde ise tıpkı banka ve kredi seçeneklerinde olduğu gibi kart numarası ve ihtiyaç duyulan diğer bilgiler sorulur. Her iki kullanım da son derece kolaydır.

Yüklediğiniz kadar harcayabileceğiniz ön ödemeli kartı nerelerde kullanabilirsiniz?

Teknolojinin gelişmesi ve hızlanmasıyla birlikte temel ihtiyaçların bile neredeyse tamamı online alışveriş yöntemiyle satın alınmaya başlandı. Bu durum da tüketim alışkanlıklarının pratik ödeme seçeneklerine duyduğu ihtiyacı önemli oranda artırdı. Büyük bir çoğunluk; giyimden kozmetiğe, market alışverişinden teknolojik cihazlara kadar pek çok ihtiyacını internet üzerinden satın almayı tercih eder hâle geldi. Ön ödemeli kart çeşitleri de tam bu noktada ihtiyaca yönelik üretilen kullanışlı finansal araçlar olarak öne çıktı. 

Tercih ettiğiniz kart ile online alışverişlerinizi gerçekleştirmeniz son derece kolaydır. Eğer kartınız dijital ise yalnızca sanal ortamda para yatırma, EFT, havale ve fatura ödeme gibi işlemlerde kullanılabilir. Fiziksel kartınızla ise nakit ve tek seferlik çekimlerle hem gerçek hem de sanal POS cihazlarıyla pratik bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemleri ihtiyacınız olan miktarı kartınıza yatırarak ve gelecek ay gecikme faizi ödemeden gerçekleştirebilirsiniz. Ön ödemeli kartlar ile market, manav ve giyim gibi ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kafe ve restoranlarda da tek seferlik nakit ödemeler yapabilirsiniz. 

Bir hesaba bağlı olmayan ön ödemeli kartın avantajları nelerdir?

Ön ödemeli kartların pek çok avantajı bulunur. Bunlardan ilki elbette ki vadesiz hesap sahibi olmadan bu seçeneği kullanabiliyor olmaktır. Ayrıca ön ödemeli kartların aylık tutarı, gecikme faizi ve limiti gibi harcamaları sınırlandıran özellikleri de bulunmaz. İlgili ödeme aracı, öğrenciler için kredi kartı kullanımına alternatif olarak ön plana çıkar. Ayrıca acil ihtiyaçlara yönelik pratik bir seçenek arayışında olanlar için de taksitli nakit avans kadar avantajlıdır. Ön ödemeli kartın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Herhangi bir limit söz konusu değildir. Yüklediğiniz kadar harcama yapabilirsiniz. 
  • Kredi kartlarında olduğu gibi gecikme faizi ya da aidat ödemesi gibi durumlar söz konusu değildir. 
  • Yalnızca içerisine yüklenen miktar doğrultusunda harcama yapılabildiği için ebeveynler tarafından çocuklarının kullanımına da gönül rahatlığıyla sunulabilir. 
  • Ekstra ücret ödemeden tüm EFT ve havale işlemleri gerçekleştirilebilir. 
  • Fiziksel nakit ihtiyacı duyulduğunda kolaylıkla para çekilebilir. 
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

14 Oy

-

2,86 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?