hangikredi.com

Plaka Nasıl Yenilenir ve Değiştirilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.09.2023 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Her aracın kayıtlı olduğu bir seri numarası vardır, bu numara plaka adı verilen bir levha üzerinde yer alır.

Plaka Nasıl Yenilenir ve Değiştirilir?
Plaka, taşıtın kimliğinin belirlenmesi için gereklidir ve taşınması yasal olarak zorunludur. Çalıntı ve hasar durumlarında plaka yenileme sürecinin başlatılması gerekir. Levhanın eskimesi ve yıpranması da bu işlemin yapılmasını zorunlu kılar. Bununla birlikte, araç kaydında yapılan değişikliklerde farklı bir proses gerekir. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak plaka yenileme ve değiştirme süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Plaka yenileme ve değiştirme işlemi nedir? 

Araç numarasının kayıtlı olduğu levhanın değişmesi “plaka yenileme işlemi” olarak adlandırılır. Bu süreçte taşıtın numarasında bir değişiklik olmaz. Aynı numara, farklı bir levha üzerine basılarak kullanıma hazır hâle getirilir. Çalıntı, hasar, kayıp ve eskime durumlarında yapılan değişikliklerde bu işlem yapılır. Örnek olarak, plaka uzun süreli kullanım sonucunda yıpranarak okunamaz hâle geldiyse eskiyen plaka yenileme süreci başlatılır.

Taşıt kaydının değişmesi söz konusuysa farklı bir işlem yapılır. İkinci el araç satışlarında taşıt başka birinin üzerine kaydedildiği için plaka değiştirilir. Araç sahibi farklı bir şehirde ikâmet etmeye başladığında da bu işlemin yapılması gerekebilir.

Taşıt kredilerine göz atın!

Plaka yenileme ve değiştirme nasıl yapılır? 

Araç numarası ile ilgili yapılan değişiklikler çeşitli kanunlara bağlıdır. Yenileme ve değişim işlemlerini yapmak için aşağıdaki adımları takip etmek gerekir.

  1. Gerekli belgeler toplanır.
  2. İlgili kurumlar üzerinden plaka yenileme talebinde bulunulur.
  3. Plaka basım belgesi ve araç ruhsatınızı yanınıza alarak bulunduğunuz ilin Şoförler Odası’na gidilir.
  4. Gerekli ücretleri ödedikten sonra araç plaka değiştirme ve yenileme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Yukarıdaki hususlar dışında, kayıtlarda yapılan değişikliklerde ve hasar, çalınma gibi sebeplerden dolayı gerçekleştirilen yenileme işlemlerinde uygulanan mevzuat farklıdır. Bu süreçlerde talep edilen evrak ve ödenen ücretler de farklılık gösterir. Değiştirme başvurusu yapmadan önce bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aracın MTV borcu varsa söz konusu süreçler başlatılmayabilir. İşlem için başvuruda bulunulmadan önce borçların ödendiğinden emin olunmalıdır. Vergi oranlarını öğrenerek ödeme planı yapmak için HangiKredi’nin MTV hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Bu aracı kullanarak vergi hesaplamalarını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Muayene de bu süreçlerde yerine getirilmesi gereken bir zorunluluktur. Plakanın yenilenmesi veya değiştirilmesi için aracın trafiğe çıkabilecek durumda olduğundan emin olunmalıdır. Yetkili kurumlara başvuru yapılmadan önce muayene işleminin yapılması gerekir. Plaka yenileme, randevu almadan yapılabilen bir işlemdir. Aynı şekilde, değiştirme işlemini de noter randevusu almadan yapabilirsiniz. Bu işlemler için, gerekli belgeleri edindikten sonra notere başvurmanız yeterli olur. 

Plaka değiştirme süresi dikkat edilmesi gereken bir husustur. İkinci el satış işlemi yapıldıktan sonra taşıt numarasının değiştirilmesi için 1 ay içinde başvuru yapmanız gerekir. Bu süreçte, gereken evrakı toplayabilir ve araç muayenesini yaptırabilirsiniz.

Plaka yenileme nerede yapılır?

“Plaka yenileme nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlarken aracın durumunu tespit etmek gerekir. Bu işlemin yapılması için taşıt numarasının bulunduğu levhanın eskimesi, hasar görmesi, çalınması yani araç kimliğinin tespit edilemez hâle gelmesi şarttır. Böyle bir durumda öncelikle bu konuda yetkisi olan bir kuruma başvurulup muayene yapılmalıdır. HangiKredi’de yer alan araç muayenesi başlıklı içeriği okuyarak bu süreçte gereken hususlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Belge alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil şubesinden randevu alınması gerekir. Gereken onaylar verildikten sonra yeni plaka basımı Şoförler Odası’na bağlı plaka basım merkezlerinde yaptırılabilir. Söz konusu işlemler için ilk başvuru noterler yoluyla yapılır. Müracaatınızı bulunduğunuz ilde yer alan kurumlar üzerinden yapmanız gerekir. İkâmet ettiğiniz il veya ilçedeki Trafik Tescil Kurulu’na ve noterlere giderek söz konusu işlemler için başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri için gerekli olan belgeler nelerdir?

Taşıt kaydında değişiklik yapmak ve hasarlı plaka yenilemek için bazı belgeleri edinmek gerekir. Her iki başvuruda da kimlik belgesi ve araç ruhsatı gerekir. Diğer belgeler ise işleme göre değişiklik gösterir.

Plaka yenileme işlemi için gereken evrak

Plaka yenileme işlemi için yukarıda belirtilen belgelerle birlikte araç sahipliğini ispat eden evrak gerekir. Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları başvuru esnasında bulundurulmalıdır. Zorunlu sigorta poliçesi de plaka yenileme için gerekli belgeler arasındadır. Şoförler odasından alınan nakil dosyası da bu işlemin yapılması için istenebilir. Başvuru sürecinde MTV borcunun ödendiğine dair belge de bulundurulmalıdır.

Plaka değiştirme için gerekli belgeler

Plaka değiştirme şartları oluştuğunda başvuru yapmadan önce toplanması gereken belgeler vardır. İşlemin başlatılması için araca ait mevcut trafik belgeleri bulundurulmalıdır. İkinci el satış söz konusuysa bu alışverişin gerçekleştiğine dair noter belgesinin alınması gerekir. Araçta bulunan ön ve arka plakalar da bu süreçte beyan edilmelidir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi de değiştirme sürecinde bulundurulması gereken belgeler arasındadır. Türkiye Şoförler Odası tarafından verilen nakil dosyası da başvuru evrakı arasına eklenmelidir.

Plaka yenileme ve değiştirme işlemi ücreti ne kadardır?

Yenileme ve değişiklik işlemleri için gereken ödemeler noter üzerinden yapılır. Gerekli evrakı edinip başvuruları yaptıktan sonra belli miktarlarda ücret ödemeniz gerekir. Bu tutarlar her yıl değişiklik gösterir. 2022 yılı için geçerli olan plaka değiştirme ücreti ve yenileme bedeli aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Ücret Kalemi  Plaka Yenileme Plaka Değiştirme
Noter Ücreti  56 TL 490 TL
Plaka Basım Ücreti 115 TL  115 TL
Muayene Belgesi 78 TL  78 TL

Söz konusu ücretlerde belli hususlara göre değişiklik olabilir. Ödenmesi gereken ücret, başvuru esnasında noter tarafından ibraz edilecektir. Bu bedelleri ödedikten sonra plakanızı yenileyebilir ve değiştirebilirsiniz. 
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?