Kredi notu en basit tanımıyla kişilerin ve işletmelerin bankalarla olan ilişiği ile ilgili bilgilerin sunulduğu detaylı rapordur.
Kredi notu en basit tanımıyla kişilerin ve işletmelerin bankalarla olan ilişiği ile ilgili bilgilerin sunulduğu detaylı rapordur. Bankalara olan mevcut borç durumunuz, ödeme düzeniniz, önceki borçlanmalarınız, kullandığınız krediler ve buna benzer tüm bilgiler bu raporda yer almaktadır. Konut kredisi ya da ihtiyaç kredisi gibi kredi başvurusu ya da kredi kartı başvurusu yaptığınızda kredi notunuz incelenerek krediniz onaylanır veya onaylanmaz. Kredi notu öğrenme işlemi için ise e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Kredi notunu oluşturan verileri KKB (Kredi Kayıt Bürosu) ve TBB (Türkiye Bankalar Birliği) kayıt altına almaktadır. Herhangi bir bankadan kredi ya da kredi kartı başvurusu yaptığınızda bankalar kredi notunuzu öğrenerek buna göre değerlendirmede bulunur. Kredi notunuz yükselebilir ya da düşebilir ama bankaların kredi kullandırma kriteri farklı olduğundan, kredi notunuz bir bankaya göre düşük bile olsa başka bir banka için yeterli olabilir.
Peki kredi notu hesaplama işlemi nasıl yapılır? Bankalara yaptığınız ödemelere dair tüm ödemelerin performansları, kredi ve kredi kartı limitleriniz, yaptığınız başvurular birlikte değerlendirilerek sizin kredi notunuzu ya da diğer bir deyişle kredi skorunuzu oluşturur. Kredi skoru değeri hızlı bir şekilde düşüp çıkmaz. Düzensiz yapılan ödemeler zamanla kredi notunuzu düşürürken, düzenli yapılan ödemeler ve yüksek limit gibi etmenler kredi notunuzu yükseltir.
Kredi notu 0 ile 1900 arasında bir değerdir. Kredi puanınız ne kadar yüksek olursa kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali de o kadar yüksek olur. Kredi notunun 0 olması ise bankalar için belirsizlik demektir. Böyle bir durumda sizinle ilgili herhangi bir fikir edinemezler ve kredi başvurusunu onaylamazlar. Eğer kredi notunuz sıfır ise öncelikle kredi notu oluşturmalısınız. Kredi notu nasıl yükseltilir sorusunun cevabına ise aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.
Kredi ve kredi kartı başvurusunu onaylamak için bankanın belirlediği alt sınır bankadan bankaya, almak istediğiniz tutara ve gelir durumunuza göre değişse de Findeks kredi notu aralıkları şu şekildedir.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Hangi Bankada
Kredi notunuzu yükseltebilmek için öncelikle mevcut tüm borçlarınızı kapatmanız gerekir. Borçlarınızı kapattıktan sonra eğer alabiliyorsanız düşük tutarlı bir kredi ya da düşük limitli bir ihtiyaç kredisi kartı için yapacağınız düzenli ödemeler kredi notunuzu yükseltecektir. Mevcut bir kredi kartınız varsa yine düzenli harcamalar yapıp, her seferinde dönem borcunun tamamanı kapatarak kredi notu yükseltme işlemi yapabilirsiniz. Kredi kartından nakit avans çekip geri ödemesini hemen gerçekleştirmek de sizin için olumlu bir imaj oluşturacaktır. Eğer kredi kartınız yoksa ve yeni bir kredi ya da kredi kartı alamıyorsanız mevduat hesabınıza düzenli para giriş çıkışı yapmak da kredi notunuzu yükseltebilir. Kredi notu sorgulama işlemini Findeks’ten gerçekleştirebilirsiniz.
Bankaların güncel kredi tekliflerini görmek için Hangikredi.com kredi hesaplama aracını kullanarak kredi sorgulaması yapabilirsiniz. Hangikredi.com’dan kredi sorgulaması yaparak tüm bankaların güncel kredi faiz oranlarını görebilir, çekmek istediğiniz kredi tutarı için aylık ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bankaların kredi tekliflerini tek ekranda görerek kolayca karşılaştırma yapabilir ve bankalara online kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.
Kredi notu ne zaman güncellenir sorusu özellikle ihtiyaç kredisi kullanmak isteyenlerin cevabını merak ettiği bir soru. Kredi notunuzu etkileyen hareketlerin çoğu günlük olarak güncellenir. Finansal kurumlar tarafından sizin finansal hareketlerinizle ilgili paylaşılan bilgilerin risk raporunuzu ve kredi notunuzu etkilemesi ise ortalama iki gün sürer. Kredi ya da kredi kartı borcunuzu ödemeyi geciktirmeniz halinde ortalama iki gün içinde kredi notunuza yansır. Kredi ya da kredi kartınızın bağlı olduğu finansal kurum Kredi Kayıt Bürosu’na bildirim yaptığında kredi notunuz olumlu ya da olumsuz şekilde bundan etkileniyor.
Günlük finansal hareketlerin yanı sıra bazı bilgiler risk raporunda ve kredi notunda aylık olarak güncellenmektedir. Güncellemelerin sıklığı ve etkisi Findeks tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilebiyor.
Kredi ya da kredi kartı kullanmaya başladığınız andan itibaren ödemelerinizle ilgili hareketlilik, ödenmemiş krediler, gecikmeler kayıt altında tutulur. Bu veriler Kredi Kayıt Bürosu (KKB) adı verilen resmi bir kurum tarafından kayıt altına alınır. Kayıt altında tutulan bu veriler sayısal bir değer olan kredi notunu oluşturur. Banka kredi ve kredi kartı başvurularını bu veriler ışığında değerlendirir. Kredi notu sorgulama işlemi yaparak kredi kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
Findeks risk raporu, kişi ve kurumlara ait kredi ve kredi kartı ödeme kayıtların yer aldığı rapordur. Bu raporda kredi, fatura ve kredi kartları ile ilgili ödeme ve borç bilgileri ile kalan borç miktarı yer alır. Risk merkezi tarafından oluşturulan risk raporunda yer alan bilgiler kişinin kredi notunu etkiler. Düzenli ödemeler yapmanız kredi notunuzu olumlu yönde etkiler. Risk raporu kişinin bir sonraki kredi ya da kredi kartı ödemesini düzenli ödeyeceğini garanti etmez fakat kişinin ödeme alışkanlıklarına dair kredi veren kuruluşa fikir verir. Findeks raporuna E-devlet kredi notu sorgulama işlemi ile ücretsiz ulaşabilirsiniz.
Findeks kredi notu hesaplama işlemi KKB tarafından yapılıyor. Kredi notunuzu Kredi Kayıt Bürosu’nun resmi sitesi olan Findeks’ten öğrenebilirsiniz. Kredi notu öğrenme işlemi için yapmanız gereken Findeks web sayfasına istenilen kimlik bilgilerini eksiksiz doldurarak sisteme kayıt olmak. Kaydınız tamamlandıktan sonra, KKB’nin Türkiye’deki tüm bankalarla paylaştığı kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak bu noktada belirtmeliyiz ki kredi notu öğrenme ücretsiz bir işlem değil. Belli bir ücret karşılğında Findeks’ten kredi puanınızı kolayca öğrenebiliyorsunuz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.