Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kullanıcılar için önemli bir adım attı.
BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlar için yeni bir yapılandırma düzenlemesi getirdi. Bu düzenleme ile kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar vadelendirebilecekler. Yapılandırılan borçlarda her aya düşen taksit tutarı, o ayın asgari ödeme tutarına eklenerek hesaplanacak.
Yapılandırma sürecine giren bireylerin kredi kartı limitlerinde de bazı kısıtlamalar getirildi. Borcun en az yarısı ödenene kadar ilgili kredi kartının limiti artırılamayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da yapılandırma sürecinde uygulanacak faiz oranını %3.11 ile sınırlandırdı.
En avantajlı kredi kartlarına göz atın!
İhtiyaç kredileri için de benzer bir düzenleme yapıldı. Anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşayan bireyler, 1 yıl içerisinde başvuru yaparak ihtiyaç kredilerini 60 aya kadar yapılandırabilecekler. Bu yapılandırma sürecinde ilave kredi verilmeden, mevcut borç üzerinden yeni bir ödeme planı oluşturulacak.
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarına da düzenleme getirdi. 50 bin lira altındaki kredi kartları için dönem borcunun %20’si olan asgari ödeme oranı korunurken, 50 bin lira ve üzeri kartlar için bu oran %40 olarak belirlendi. Bu düzenleme ile asgari ödeme tutarları artırılarak borçların daha hızlı kapanması hedefleniyor.
TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını da dönem borcuna göre farklılaştırdı. Referans oran aynı kalırsa, kredi kartı dönem borcu 25 bin liranın altındaki kartlar için azami akdi faiz oranı %3.50, 25 bin ile 150 bin lira arasındaki kartlar için %4.25, 150 bin liranın üzerindeki kartlar için ise %4.75 olacak. Nakit çekim işlemlerindeki faiz oranı ise %5 seviyesinde sabit tutuldu.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.