Bir dijital para türü olan bitcoin, hükümetler ve bankalar gibi geleneksel aracıların üzerinden finansal işlem yapma ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefler.
İçindekiler
Son yıllarda tüm dünyada popüler hâle gelen bitcoin, bir çeşit elektronik ödeme sistemidir. 2009 yılında piyasaya sürülen ve dijital dünyaya uyumlu olan bitcoin, şifreli bir kripto para birimi olarak adlandırılır. Bu para birimi, Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişinin veya grubun “Bitcoin Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” adıyla bir teknik döküman yayınlaması ile ortaya çıkmıştır. Üçüncü parti ödeme sistemlerine, aracı kurumlara ve bankalara olan ihtiyacı ortadan kaldırmak amacıyla doğmuştur.
“Kripto para nedir?” başlıklı içerikten bu birimler ile ilgili temel bilgileri edinebilirsiniz.
Bir dijital para türü olan bitcoin, hükümetler ve bankalar gibi geleneksel aracıların üzerinden finansal işlem yapma ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefler. Şifreli ve anonim olarak tanımlanır. Aynı zamanda bir açık koddur. Eşler arası (peer to peer) teknolojisini kullanır. Bu sayede finansal işlemlerin eşler arasında kaydedilmesini sağlar. Dijital paralarla kriptolar bu noktada birbirinden ayrılır.
“Dijital para ve kripto paranın farkları” başlıklı içeriğe göz atarak konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bitcoin ile yapılan işlemler ‘blockchain’ adı verilen bir teknoloji sayesinde şifrelenir ve kayıt altında tutulur. Merkezî bir otoriteye sahip olmayan bitcoin, blockchain üzerinde kuruludur. Bu açıdan da geleneksel para birimlerinden ayrılır. Blockchainde bugüne kadar herhangi bir güvenlik açığı meydana gelmemiştir. Özel cüzdan bilgilerini kaydetmeyen alıcılar, dijital para borsalarını kullandıkları sürece herhangi bir güvenlik sıkıntısı ile karşılaşmaz.
Bir kripto para olan bitcoin fiyatının ne kadar olduğu konusunda net tutar söylemek mümkün değildir. 1 bitcoinin ne kadara denk geldiği borsaların durumuna bağlı olarak değişir. Bitcoin, herhangi bir bankaya veya hükümete bağlı olmadığı için para politikalarından, enflasyon ve büyüme oranlarından etkilenmez. Sadece arza ve talebe göre değişir. Talep artınca fiyat yükselir. Talep azaldığında ise fiyat düşer. Bu değerin değişmesinin bir diğer nedeni de medyadaki gelişmelerdir. Bitcoin yorumları ve ilgili haberler negatif olduğunda paranın değeri düşer. Paranın kullanılabilirliği de fiyatlarda değişimine neden olur.
BTC ile alakalı daha ayrıntılı bilgi için “Kripto parayı ne kadar biliyoruz?” başlıklı içerikten faydalanabilirsiniz.
Bitcoin, cüzdan kodu ile internette hızlı bir şekilde alışveriş yapmanızı sağlar. E-ticaret sitelerinden gerçek para birimi yerine bitcoin ile işlem gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz bitcoinlerinizi gerçek paraya da çevirebilirsiniz. Ayrıca online oyunlarda item satın alabilir veya parayı bozdurabilirsiniz. Kredi kartları ve çevrimiçi bankacılık ağları gibi sanal olan BTC, tüm dünyada kullanılabilir. Kullanıcı açısından bakıldığında sanal alemin nakit parası olduğunu söylemek mümkündür. BTC ile yapılan işlemlerin kapsamı da gün geçtikçe genişlemektedir.
Bitcoine; reel para kullanarak dijital borsalar, marketler ve farklı kurumlar aracılığı ile ulaşılabilir. Satın alma işlemi yaparken herhangi bir güvenlik açığına maruz kalmamak için tanınmış platformları tercih etmeniz önemlidir. Bitcoin bir al-sat sistemidir. Bu nedenle ne zaman işlem yapacağınızı bilmeniz büyük bir öneme sahiptir. Bitcoini nakit parayla veya kredi kartı kullanarak alabilirsiniz. Satış işleminde ise sahip olduğunuz tutar tarafınıza reel para olarak havale/EFT yolu ile ödenir. Bu işlemler için borsaları kullanabilirsiniz. BTC sahibi olmanın bir diğer yolu da kriptografik şifreleri çözerek blok üretimi yani madenciliktir. Bunun için bir sanal cüzdan oluşturmanız gerekir.
BTC’nin kredi kartı ile alınıp alınmayacağı sıkça sorulan sorulardan biridir. Bu sorunun cevabı evettir; ancak işlem yaparken bilmeniz gereken birkaç nokta vardır. Türkiye’de bitcoin alabileceğiniz çok sayıda platform mevcuttur. Bunlardan kredi kartı ile Bitcoin almak mümkün değildir. Her biri için banka havalesi kullanmak gerekir. Kredi kartından yararlanmak istiyorsanız yurt dışındaki siteleri kullanabilirsiniz. Bunun için ise kartınızın yurt dışı satın alma işlemlerine açık olması gerekir. Kredi kartı ile bitcoin almak, kolay ve pratik bir işlemdir; ancak tercih edilen platform hakkında araştırma yapmanız son derece önemlidir. Bitcoin satın alma imkânı sunan siteler arasından güvenirliğinden emin olduklarınızı tercih etmeniz önerilir.
Cex.io üzerinden kredi kartı ile bitcoin alma süreci şu şekildedir:
Binance üzerinden kredi kartı ile bitcoin almak için yapılacak işlemler ise şu şekildedir:
Bitcoin kredi kartı ile pratik bir şekilde alınabilir; ancak son dönemde iyice popülerleşen bu kripto paranın doğru borsalardan satın alınması çok önemlidir. Aksi takdirde bilgilerinizin çalınması gibi olumsuzlar yaşayabilirsiniz. Kredi kartı ile bitcoin alınan siteler; coin sayısı, hacim, şeffaflık ve güvenirliğe göre değerlendirilebilir.
Kredi kartı ile bitcoin alınabilecek siteleri liste üzerinden inceleyebilirsiniz.
Bitcoin alarak birikim yapmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında krediyle kripto paraya yatırım yapılır mı? sorusu yer alır. Bu soruya olumlu cevap vermek mümkündür. Ancak dikkatli olunması gereken noktalar vardır.
HangiKredi’nin Krediyle Kripto Paraya Yatırım Yapılır mı? içeriğini okuyarak konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kredi kartı ile bitcoin almanın birçok olumlu getirisi vardır. Nakit sıkıntısı yaşayan kişiler için kredi kartıyla bitcoin yatırımı yapmak oldukça kârlıdır. Yükseliş dönemleri takip edilerek kazanç sağlanabilir. Bunun gerçekleşmesi için piyasaları takip etmek ve doğru zamanda işlem yapmak gerektiği unutulmamalıdır. Kredi kartı ile bitcoin almanın bir diğer avantajı da pratik olmasıdır. Sadece birkaç tıklama ile BTC sahibi olabilirsiniz.
Kredi kartı ile bitcoin satın almak hızlı ve pratik bir işlemdir; ancak bu sırada karşılaşılabilecek birtakım riskler vardır. Bunlar arasında en çok karşılaşılan problem, işlem ücreti ve güvenliktir. Kredi kartı ile BTC satın almaya imkân tanıyan çok sayıda platform vardır. Bunların çoğu güvenlidir ancak bazıları kredi kartı bilgilerini çalmaya kadar varan problemli durumlara neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için bilinen platformları kullanmak önemlidir. Paypal ve Visa kredi kartları ile işlem gerçekleştirdiğinizde iade talep etme şansınız vardır. İade talebi borsalara ciddi problem yaratır; çünkü blockchainde kimin bitcoin sahibi olduğunu öğrenmek zordur. Bu nedenle çoğu para borsası kredi kartı ile bitcoin alma desteği konusuna sıcak bakmaz. Bu da yanlış ya da istenmeyen bir işlem yapıldığında geri alma imkânı olmadığı anlamına gelir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.