Günümüzde kişisel bütçenizi yönetmenin ve harcamalarınızı daha avantajlı hâle getirmenin pek çok yolu bulunur.
İçindekiler
İlk kredi kartınızı almak istediğinizde aklınıza bazı soruların takılması son derece doğal. Merak edilen ilk konuların başında ise doğru kredi kartını seçmek dikkat edilmesi gerekenler gelir. Kredi kartı seçiminizi yaparken hayat tarzınız, yaşadığınız il ve ilçe, finansal düzeniniz, bütçeniz ve alışkanlıklarınız gibi birçok faktörü gözetmelisiniz. Bu sayede ilk kredi kartı seçiminizi, sayılan hususlar doğrultusunda kişisel ihtiyaçlarınıza göre yapabilirsiniz.
Kredi kartınızı aldıktan sonra sizi bekleyen bazı süreçler bulunur. Kredi kartı kullanımından önce kesinlikle geçici şifrenizi değiştirmelisiniz. Ardından yeni şifrenizle bankanızın ATM’si üzerinden işlem yapabilirsiniz. Yeni alacağınız dört haneli şifrenizin doğum tarihiniz ya da ardışık ve benzer sayılardan meydana gelmemesi oldukça önemli. İlk kredi kartınızın güvenliği için belirli aralıklarla şifrenizi değiştirebilirsiniz.
Kredi kartlarını tanımak ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamıza göz atın.
İlk defa kredi kartı alırken dikkat edilecekler arasında limitler bulunur. İlk kredi kartı limitiniz, gelirinize göre belirlenir. Birinci sene için aylık net gelirinizin 2 katı, daha sonraki yıllar için 4 katı esas alınır. Geliri belirlenemeyen kişilerde ise toplam kredi kartı limiti, ilk yıl asgari ücretin 2 katı olarak kabul edilir. Daha sonraki seneler için de gelirin 4 katı kadar olabilir.
Kredi kartınızı internet kullanımına açmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem mevcut. Bankanızın şubesine giderek ya da çağrı merkezini arayarak kredi kartınızı internet alışverişine açabilirsiniz. Kredi kartını online alışverişe açmanın bir diğer yolu da internet bankacılığı. Dilerseniz bu işlemi, online şube ya da mobil uygulama üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi kartı kullanımının öne çıkan özelliği, harcamaları taksitlendirme imkânı sunmasıdır. Taksitlendirme seçeneği; mobilya, beyaz eşya, elektronik alet gibi yüksek fiyatlı ürünlerin alışverişlerini daha avantajlı hâle getirir. Satın alınacak ürüne göre değişen taksit sınırları, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından belirlenir. Kurumun 8198 sayılı kararına göre güncel kredi kartı taksit sınırları şöyle:
Ürün veya Hizmet Grubu | Taksit Sayısı |
---|---|
Elektronik eşya alımları | 3 ay |
Tablet alımları | 6 ay |
Kulüp ve dernek ödemeleri | 6 ay |
Hava yolları, seyahat ve konaklama dâhil yurt dışına ilişkin harcamalar | 6 ay |
Fiyatı 3.000 TL’ye kadar televizyon alımları | 9 ay |
Hava yolları ve konaklama dâhil yurt içine ilişkin harcamalar | 9 ay |
Vergi ödemeleri | 9 ay |
Sağlık ürünü alımları | 9 ay |
Elektrikli eşya (buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi vb.) | 12 ay |
Eğitim harcamaları | 12 ay |
Genel taksit süresi sınırı, 12 ay olarak belirlenmiştir. Ayrıca kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama, akaryakıt ve gıda alımında taksit olanağı yoktur. Kurumsal kredi kartlarında ise tüm ürün ve hizmet gruplarında 12 aylık taksit seçeneği bulunur.
İlk kredi kartınız için hesap kesim tarihinizi belirlerken, öncelikle ödeme yapabileceğiniz zamana karar vermelisiniz. Bu tarih, maaş ve eğer varsa diğer gelir kaynaklarınızı aldığınız dönem ile uyumlu olmalı. Böylece kredi kartı borcu ödemelerinde tarih uyumsuzluğundan kaynaklanan sorunlar önlenir. Bunun yanı sıra hesap kesim tarihinizi, ardışık olmamak kaydıyla 1 sene içinde 2 defa değiştirebilirsiniz.
Kredi kartı ekstrenizde asgari/minimum ödeme tutarı yer alır. Bu tutar, son ödeme tarihine kadar yatırmanız gereken aylık borcu ifade eder. Bir diğer ifadeyle, ilgili ay içinde mutlaka ödenmesi gereken borç miktarını gösterir. Eğer belirtilen asgari ödemeyi yapmazsanız çeşitli sorunlar açığa çıkar. Örneğin kredi notunuz düşer ve gecikme faizi işler. Bu notu düşüren etkenlerden bir diğeri, kredi kartınızın aylık borcunun yalnızca asgarisini ödemek. Ayrıca sürekli hâle gelen kredi kartı asgari ödemesi, kalan dönem borcunuza akdi faizin* işlemesine de neden olur.
Kredi kartı kullanırken dikkat edileceklerin başında borcun zamanında ödenmesi gelir. Kart borcunun geç ödenmesi hâlinde dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan bölümüne aylık maksimum %1,66 gecikme faizi uygulanır. Dönem borcunun asgari ödeme tutarı haricinde kalan kısmına ise aylık maksimum %1,36 akdi faiz işler. Kredi kartı gecikme faizinin tutarını, ilgili hesaplama aracımız üzerinden saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz.
Kredi kartı borcunuzu üç dönem art arda ödemediğinizde hakkınızda yasal takip başlar. Kredili ürünler kapsamında hakkınızda yasal takip başlatılmadan önce banka tarafından size 7 günlük bir müddet verilir. Söz konusu süre zarfında kredi borcunuzun bütününü kapatmazsanız yasal süreç işler. Bu dönemin sonunda çoğunlukla maaş haczi kararı çıkar. Haciz sonucunda banka tarafından maaşınızın dörtte birine el konulur.
Nakit avans kullanmadan önce gözetmeniz gereken en önemli faktör, borcunuzu hangi tarihte ödeyebileceğiniz olmalı. Zira nakit avans, çektiğiniz tutarı kısa sürede geri ödeyebilmeniz durumunda avantajlıdır. Fakat borcunuzu uzun bir döneme yaymak istiyorsanız ihtiyaç kredisi kullanmanız daha mantıklı. Kullanacağınız nakit avansın geri ödeme tutarını, taksitli nakit avans hesaplama aracımız ile öğrenebilirsiniz.
Kredi kartı kullanımının en avantajlı yanlarından biri de elbette ödüller. Mil biriktirmenizi sağlayan ödül programlarıyla alışverişlerinizi kazançlı hâle getirebilirsiniz. İlk kredi kartınızı alırken tercih edebileceğiniz seçenekler şunlardır:
Mil puanları, uçak bileti ve diğer seyahat giderlerinin bir kısmını ya da tamamını karşılar. Ayrıca diğer alışverişlerinizde de çeşitli fırsatlar sunar. Mil kazandıran kredi kartlarıyla harcadıkça kazanabilirsiniz.
Puan kazanımı, kredi kartlarının ödül programlarında yer alan bir başka avantajdır. Biriktirdiğiniz puanlar sayesinde cazip rakamlarla alışveriş yapabilirsiniz. Puan kazanabileceğimiz başlıca kartlar ise şöyle:
Alışveriş yaptıkça biriken puanlar, size indirimler ve hediye kartları olarak geri döner. Örneğin mağazada beğendiğiniz bir ürünü, kredi kartınızdaki puanlar sayesinde daha düşük fiyatla satın alabilirsiniz. Böylece harcamalarınız azalırken tasarruf yapma şansınız artar.
Aidatsız kredi kartı, bankaların sunduğu finansal ürünler arasında. Kredi kartı kullanırken senelik aidat ödemek istemiyorsanız bu imkândan faydalanabilirsiniz. Fakat söz konusu kart türünün bazı dezavantajları mevcut. Kredi kartıyla yapılan harcamalarla biriktirilen puanlar, fazladan taksit ve indirim kampanyaları, birçok aidatsız kredi kartında bulunmaz. Bu avantajlarından faydalanmak için ilk kredi kartınızı aidatlı olarak seçebilirsiniz.
Aidatsız kredi kartları ile ilgili detaylı bilgi için “Yalın Kredi Kartı Nedir?” yazımıza göz atın!
İlk kredi kartınızın ödemeleri sürerken veya bittiğinde başka nakit gereksinimleri de ortaya çıkabilir. Farklı faiz oranları ve vade süreleriyle sunulan kredi türleri, bu ihtiyaçları karşılamanıza yardımcı olur. Bu noktada bütçeniz ve ihtiyaç duyduğunuz tutar önem kazanır. İlk defa kredi almak isteyenler, gelirine uygun seçeneklere yönelebilir. Böylece sizi finansal açıdan zorlamayacak bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Ayrıca ilk defa kredi çekmek için detaylı araştırma yapmak ve masrafları incelemek de oldukça önemli.
İlk defa kredi çekmek isteyenler, genellikle taksitlerle ödeme yapacağını düşünerek ihtiyacını aşan tutarlara yönelir. Bu noktada ufak bir hatırlatma yapalım. Ödemelerinizi aydan aya yapacak olsanız da borcunuza belirli bir oranda faiz uygulanacak. Yani kredi miktarından daha yüksek bir tutarda geri ödeme yapmanız gerekir. Bu yüzden alacağınız kredi tutarını ve ödeme planınızı mutlaka bütçenize göre belirlemelisiniz. İlk defa kredi çekmek için önce detaylı bir araştırma yapabilir, geri ödeyeceğiniz tutarı minimum düzeyde tutabilirsiniz.
Dilerseniz HangiKredi’nin kredi hesaplama aracını kullanarak ihtiyaç, konut, taşıt ve KOBİ kredisi ürünlerine dair tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
İlk defa kredi çekmek için faiz oranına mutlaka dikkat etmelisiniz. Zira faiz oranı, ana tutara eklenen miktarı belirler. Faiz dışında kredi masraflarını belirleyen başka hususlar da bulunur. Dosya giderleri, bunların başında gelir. Yani bu süreçte ilk defa kredi çekmek için ödenen dosya masrafını da göz önünde tutmalısınız. Ayrıca banka komisyonu, kefil sayısı, kredilendirme oranı** ve yıllık maliyet oranı gibi unsurlar da masraf kalemleri arasında.
HangiKredi’ye özel faiz oranlarıyla kredi başvurusu yapmak için ilgili linke tıklayın!
İhtiyaç ve taşıt kredilerinde genellikle eşit tutarlı ödeme planları yer alır. Konut kredisi gibi yüksek tutarlı ve uzun vadeli kredilerde ise daha farklı ödeme şekilleri olabilir. Bu kapsamda; artan faizli, azalan faizli, artan taksitli, azalan taksitli, ara ödemeli planlar bulunur. Bütçenize uygun koşullarla ilk defa kredi çekmek için izleyebileceğiniz adımlar şunlardır:
İlk defa kredi çekmek için yaptığınız başvuru onaylandıktan sonra tarafınıza sunulan sözleşmeyi mutlaka detaylıca gözden geçirin. Sözleşmede birkaç yıllık mali durumunuzu etkileyebilecek maddeler olabilir. Bu nedenle ilgili belgeyi dikkatle incelemelisiniz. Böylece şartları size uygun olan ve bütçenizi olumsuz etkilemeyen kredilerden faydalanabilirsiniz.
Kredi notu, bankacılık işlemlerinde esas alınan bir puan sistemidir. İlk kez kredi kartı almak ya da kredi çekmek için başvuranların herhangi bir notu yoktur. Kredi skoru, çeşitli kriterlere göre belirlenir. Ödeme düzeninize göre artar ya da azalır. Örneğin ödemelerinizi geciktirmeniz hâlinde kredi notunuz olumsuz etkilenir. Ayrıca bu puan; limitlere, borç bakiyelerine ve kullanım yoğunluğuna da bağlıdır. Dilerseniz ilgili linkten kredi notu nedir ve nasıl yükseltilir gibi sorulara detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.
Notlar:
*kredi kartının dönem borcu ödendikten sonra uygulanan en yüksek faiz oranı
**gelire ve borç yüküne göre kredi almaya uygunluğu gösterir
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.