Emeklilik hakkı kazanan ve maaşını almaya başlayan bireyler, çalışmaya devam edebilir.
Tekrar çalışmak için sigorta kollarından birine bağlı olmaları ve çalışma hakkından yararlanabilmek için bireylerin emeklilik borcu bulunmaması gerekir. Aşağıdaki tabloda yer alan sigorta kollarına bağlı kişiler, emekli olduktan sonra çalışabilir.
SSK | 4A |
Bağkur | 4B |
Emekli Sandığı | 4C |
Emeklilik Promosyonlarını Karşılaştır
Ekonomik ya da sosyal durumları nedeniyle emekli olduktan sonra iş hayatında bulunmayı sürdüren kişilerin maaşı tamamıyla kesilmez. Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder. Bu durum, yalnızca memurlar için farklıdır. Bir sigorta kolundan emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların maaşları, direkt olarak kesilir.
Emeklilikten sonra çalışmaya devam etme hakkından yararlanan kişiler çift maaş alabilir. 2008 yılının ekim ayında çıkan düzenlemeye göre bu tarihten önce emeklilik haklarını kazanmış olan kişiler, aylıkları kesilmeden 4A (SSK) kapsamında çalışabilir. Bu tür bir durumun sonucunda kişilerin maaşlarında kesinti olmaz ancak bireylerin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekir.
2008 yılının ekim ayından sonra ilk defa sigortalı olup emeklilik hakkı kazananlar için maaş kesintisi söz konusudur. Öte yandan emekli olduktan sonra maaş kesintisi yaşamadan çalışmak için kendi işinizi kurabilirsiniz. Ticari faaliyette bulunan kişilerin maaşlarından kesinti yapılmaz. Bu düzenleme, bireylerin kendi işlerini yaparak gelirlerini artırmasını mümkün hâle getirmiştir. HangiKredi’nin sunduğu emekli bankacılığı hizmeti sayesinde ise farklı avantajlardan ve promosyonlardan faydalanabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Destek Primi, herhangi bir kurumdan emekli maaşı aldığı hâlde sigortalı olarak başka bir işte çalışmaya başlayan kişilerin ödedikleri ücrete verilen isimdir. Bu kavramın kısaltılmış hâli SGDP olarak karşımıza çıkar. Sosyal Güvenlik Destek Primi, düzenli bir biçimde emekli maaşı alan kişilerin, aylıkları kesintiye uğramadan hizmet akdine tabi şekilde çeşitli çalışmalar gerçekleştirmesini mümkün hâle getirir. Bu tür bir durumda prim tutarının hem işverenin hem de çalışanın ödemesi gerekir.
SGDP kesintisi emekli olduktan sonra işçi statüsünde ve bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Kamuda çalışanların emekli maaşları ise direkt olarak kesilir. 2016 yılından itibaren kendi işini kuran ya da şirket ortağı olan kişiler için SGDP ödeme zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu ödemenin zamanında yapılması, büyük bir önem arz eder.
Emekli olduktan sonra çalışanları ilgilendiren maaş kesintisinin miktarı, değişiklik gösterebilir. 4A (SSK) statüsünde çalışanların Sosyal Güvenlik Destek Primi oranı toplam %32’dir. Bunun %7.5’i işçi payıdır. Geriye kalan %24.5’lik kısım ise işverenin sorumluluğundadır. Belirtilen oranları karşılayan ücretlerin her ikisi de yasal süre içerisinde SGK’ye ödenmelidir.
Emeklilikten sonra çalışma şartları 4C (Kamu / Emekli Sandığı) dâhilinde ise bu, memur olarak işe başlayanları etkiler. Bu kişilerin emeklilik hakları kapsamında alacakları aylık ödemeler, direkt olarak kesilir. Söz konusu bireyler için SGDP kapsamında çalışmak mümkün değildir.
Emekli olmuş bireyler çeşitli krediler aracılığıyla da nakit ihtiyaçlarını karşılayabilir. HangiKredi üzerinden hesaplanabilecek olan emekli ihtiyaç kredisi, belirli faiz oranları ile emeklilere nakit desteği sağlar.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.