Kasım ayında yapılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Para Politikası Kurulu faiz oranlarını 150 baz puan daha indirerek %9 seviyesine çekti.
İçindekiler
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ise “Faiz indirim döngüsünün sona erdiği” ifade edildi. Yılın son toplantısı dahil olmak üzere uzun bir süre Merkez Bankası’ndan faiz konusunda en azından indirim yönünde bir adım görmeyeceğiz.
Yukarıda yaptığım girişin sebebi son zamanlarda kamuoyunda dillendirilmeye başlanan “Borsa alternatifsiz” söylemleri. Uygulanan politikaların hisse senedi piyasasına ciddi bir ilgi yarattığı doğru. Hisse senetleri piyasasında hesabı olan yatırımcı sayısı 3,5 milyona yaklaştı. Bu sayı artmaya da devam edecek. Öncelikle sermaye piyasasının gelişimi, sermayenin taban yayılmasının orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi için son derece pozitif sonuçlar doğuracağını bilelim.
Uzun yıllar 1,0-1,5 milyon bandında seyreden yatırımcı sayısı nasıl oldu da bu kadar kısa sürede patladı? Yatırımcıların borsaya olan ilgisi neden arttı? Cevabı çok net ve basit: Getiri arayışı. Türkiye’de uygulanan para politikası önce döviz kurlarını sonra da buna bağlı olarak enflasyonu patlattı. Enflasyon kademeli biçimde yukarı doğru giderken, faizler düşüş trendine girdi. Makas yatırımcının aleyhine açıldı. Durum böyle olunca da insanlar getiri arayışına giriştiler. Reel getiri olmasa bile en azından enflasyon kadar getiri bulup, enflasyon karşısında erimemek öncelikli tercih oldu.
2021 yılının Aralık ayında döviz kurlarında yaşanan sert yükselişlerin ardından yatırımcılara sunulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) da cazibesini kaybetmiş görünüyor. Burada temel neden döviz kurlarında sağlanan stabilizasyon olsa da TL faizin %12’ye gerilemiş olması da bir faktör. Piyasada genel beklenti seçime kadar döviz kurlarında önemli bir yükseliş yaşanmayacağı yönünde oluşunca; bir başka ifade ile yatırımcı kur farkı alamayacağına inanınca kimse parasını %12 faiz ile bankaya yatırmayı tercih etmiyor.
Yaklaşık 1,5 trilyon TL büyüklüğe ulaşan KKM’ye önce girişler yavaşladı sonrasında ise büyüklük azalmaya başladı. Yani çıkışlar başladı. Vatandaş vadesi dolan ve dönen parasını tekrar KKM’de değerlendirmeyi tercih etmiyor.
Oluşan bu iklim yatırımcıları borsaya yönlendiriyor. Ancak sermaye piyasaları ile yolu yeni kesişen yatırımcıların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Genel algı piyasanın soluksuz yükseleceği yönünde. Ben de yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyorum ancak bu yükseliş elbette ki soluksuz olmayacak. Hiçbir finansal ürün fiyatı sonsuz kadar düşmeyeceği gibi sonsuza kadar da yükselmez.
Bu noktada birkaç önerimi paylaşmak isterim.
HangiKredi okurlarına selam ve sevgilerimi sunuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Mert Yılmaz
Mert Yılmaz'a ait diğer içerikleri okumak için:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.