Yatırımcılar için risksiz ya da düşük riskli yatırım araçları arasında gösterilen Eurobond, uzun vadeli dış borçlanma senetleridir.
Bireysel ve kurumsal tüketicilerin finansal ihtiyaçlarını, banka ve benzeri finansal kurumlar karşılar. Finansal kurumsal, bankalar, merkez bankaları, devlet ve büyük ölçekli şirketler, para piyasalarında otoriter konumdadır. Fakat bu otoritelerin de zaman zaman finansal kaynağa ihtiyacı olur. Bu durumda da tahvil ve bono gibi menkul kıymetler ile borçlanırlar. Söz konusu borçlanmayı uluslararası bir piyasa yapıp döviz ile kaynak sağlamak için ise eurobondu tercih ederler. Eurobond, son derece önemli bir yatırım aracıdır.
Yatırımcılar için risksiz ya da düşük riskli yatırım araçları arasında gösterilen eurobond; devletlerin ve şirketlerin, ihtiyaç duydukları maddi kaynağı ülke dışından sağlamak amacıyla, dolar ve euro benzeri yabancı para cinsi üzerinden, uluslararası piyasalarda satışa çıkardıkları, uzun vadeli dış borçlanma senetleridir.
Dış borçlanma tahvilleri, uluslararası piyasalarda kabul gören önemli para birimleri ile ihraç edilir. Türkiye’den genellikle euro ve Amerikan doları cinsinden ihraç edilirken en çok tercih edilen para birimleri arasında, euro ve dolar ile birlikte Japon yeni ve İsviçre frangıdır. Uzun vadeli olması ile dikkat çeken bu dış borçlanma senetlerinde ortalama vade 5 ile 30 yıl arasındadır. Kuponlu olarak ihraç edilmelerinin sebebi de uzun vadeli olmalarıdır.
Kuponlu borçlanma senetleri, yatırımcılara düzenli bir getiri sağlar. Çoğunlukla sabit faiz üzerinden hesaplanır ve her kupon ödeme döneminde, yatırımcıya, tahvilin ihraç edildiği para cinsi üzerinden ödeme yapılır. Euro birimindeki senetler için yılda bir, dolar birimindeki senetler için ise altı ayda bir kupon ödemesi yapılır. Ayrıca bu borçlanma senetleri, vade sonu beklenmeden de nakde çevrilebilme özelliğine sahiptir.
Yabancı para cinsinden yapılan yatırımlarla ilgili kavramlardan biri de tevidat hesabıdır. HangiKredi üzerinden döviz tevdiat hesabı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmek mümkündür.
Eurobond fonu yatırımları, bankalar aracılığıyla yapılabilmektedir. Bu işlem için yatırımcının, ilgili hizmeti sunan bankalardan birinde bir yatırım hesabı açmış olması gerekir. Çeşitli yatırım fonlarının alındığı banka hesapları da tahvil yatırımı için uygundur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, yatırım hesabının yabancı para cinsinden açılmış olmasıdır. TL cinsinden açılmış olan yatırım hesapları ile dış borçlanma senedi yatırımı yapılamaz. Yatırım yapılacak olan borçlanma senedinin ihraç edildiği para birimi ne ise o para birimi ile yatırım hesabı açılmalıdır.
Yatırım hesabı açıldıktan sonra, bankanın belirlediği yatırım tutarı sınırları çerçevesinde, belirli saatler içerisinde dış borçlanma senetleri alınabilir ve yatırım yapılabilir. Bu senetlerin kupon ödemeleri ile ya da senetlerin satılması ile gelir elde edilebilir.
Alternatif bir yatırım yöntemi de döviz hesabı kullanmaktır. Döviz hesaplarının işleyişi ve açılış şartları gibi detaylara “Döviz Hesabı Nedir?” başlıklı yazımız okunarak ulaşılabilir.
Eurobond fiyatları, bazı temel faktörlere bağlı olarak belirlenir ve yine bu faktörlerdeki değişimlere göre değişir. En temel faktörler CDS (kredi risk primi) ve vade süresidir. Her ülkenin belirli bir kredi risk primi vardır ve bu prim, tahvil fiyatlarını doğrudan etkiler. Dış borçlanma senetlerinin fiyatlarını etkileyen diğer unsurlar arasında ihraççı ülke ya da şirketin mali yapısı ve ekonomik durumu ile birlikte uluslararası piyasalardaki gelişmeler bulunmaktadır.
Eurobond hesaplama işlemi, borçlanma senedinin faiz oranlarına ve vadesine göre hesaplanır. Uzun vadeli ve kupon ödemeli bir işlem olduğu için eurobond faizleri belirleyici unsurlardır. Her bir borçlanma senedi için farklı bir faiz oranının çıkması da muhtemeldir. Ayrıca yatırım yapılan senedin işlem gördüğü birim değer değişirse, faiz oranı da buna göre yeniden oranlanır. Yatırımcı, kupon ödeme günlerini bekleyerek hesaplanan faizden elde ettiği kazancı alır. Eurobond getiri hesaplama işlemi, değer artışı üzerinden de hesaplanabilir.
Eurobond Getiri Hesaplama Formülleri:
Faiz Kazancı = Nominal Değer x Yıllık Faiz Oranı
Değer Artış Kazancı = (S x K) - (A x K) - M
Toplam Eurobond Getirisi = Faiz Kazancı + Değer Artış Kazancı
Türkiye’de eurobond alım satımları, bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. Belirli işlem günleri ve saatleri arasında, bankalarda bulunan yatırım hesapları üzerinden dış borçlanma seneti almak ve satmak mümkündür. Tahvil alım satım işlemlerinin yapılabildiği bankalardan birkaç tanesi tablodaki gibidir.
Eurobond riskleri de olan bir yatırım aracıdır. Pek çok yatırım aracına göre riski daha düşüktür fakat bu risklerin olmadığı anlamına gelmez. Söz konusu risklerden bazıları şöyledir:
Bazı ülkelerde, eurobond yatırımları için devlet tarafından bir güvence verilir. Türkiye’deki dış borçlanma senedi yatırımları, T.C. Hazine Müsteşarlığı güvencesi altındadır. Ayrıca bu yatırımlardan sağlanan gelirler, vergilerden ve stopajlardan da muaf tutulur.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.