Trafik sigortası genel şartları içerisinde yer alan konulardan biri zorunlu araç sigortasıdır, zorunlu mali mesuliyet sigortası (ZMMS) adıyla bilinen zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarında karşı tarafın maddi zararlarını telafi etmeyi sağlayan uygulamalar arasında yer alır.
İçindekiler
Trafik sigortası diğer tarafın ölüm tazminatları, sağlık ve araç masraflarını kapsar. Aracınızdaki zararları karşılamaz. Trafik sigortasının en önemli avantajı hem sürücüleri hem de üçüncü kişileri kaza karşısında güvence altına almasıdır. Kaza sonucunda oluşan maddi-manevi zararları hafifletir. Bununla birlikte kusurlu sürücüyü hukuki sorumluluktan kurtarmaya yardımcı olur. Ayrıca araç muayenesi sırasında sunulması gereken belgelerden biridir. Zorunlu trafik sigortası süresi 1 yıl olduğu için poliçeyi süre sonunda yenilemeniz gerekir. Yazının devamında zorunlu trafik sigortası hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
En avantajlı trafik sigortası için hemen trafik sigortası sorgulaması yaparak teklif alın!
Trafik kazasında neden olduğunuz zararı sigorta şirketinin üstlenmesine yarayan zorunlu trafik sigortası, sadece yurt içinde geçerlidir. Olay sonrasında yaşanan tazminat ve maddi-manevi sorumlulukların hafifletilmesi için motorlu araç sahipleri zorunlu trafik sigortasını ödemekle yükümlüdür. Kaza nedeniyle oluşan hasarların ne kadarının giderilebileceği, seçtiğiniz poliçeye göre değişebilir.
Son yasal düzenlemelere istinaden trafik sigortasında 8 basamaklı sisteme geçilmiştir. Bu sistem zorunlu trafik sigortasının işleyişini daha fonksiyonel hâle getirir. 0-8 arasındaki basamaklar sürücülerin durumu hakkında bilgi verir. Her basamakta hasar kaydı, primi düzenli ödememe gibi nedenlerden kaynaklı sürprim adı verilen zam veya indirim uygulamaları yer alır. Böylece araç sahipleri poliçesini düzenli ödeyerek ve kazasız bir şekilde ilgili dönemi kapatarak çeşitli indirimlerden yararlanabilir. Hasarsızlık süresi arttıkça indirim oranları da artar. Hasar kaydı oluştuğunda ise primler kaza sayısı oranında yükselmeye başlar.
Trafik sigortasından en iyi şekilde yararlanabilmek için kapsamlı araştırmalar yapmak ihtiyacınıza uygun poliçeyi seçmeyi kolaylaştırır. Bununla birlikte trafik sigortası hizmeti veren şirketleri karşılaştıran hesaplama araçlarını kullanmanız pratik bir çözüm sunabilir. Anlaşma yapmadan önce ve sonra aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz:
Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak; para cezası, trafikten men, muayeneden geçmeme, kaza sonrası maddi sorumluluk ve satış işlemlerinde zorluk risklerini beraberinde getirebilir. Sigortasız olduğu tespit edilen araçlara trafik cezası kesilir. Bunun sonucunda trafikten men edilen araç çekici, otopark ve gecikme faizlerini de öder. Öte yandan sigortasız araç, kaza yaptığı zaman zararı sürücü karşılamak zorunda kalır. Bu şekilde satışa çıkamaya araç aynı zamanda muayeneden de geçemez. Sigorta poliçesini zamanında yenilememek ise söz konusu indirimlerin uygulanmasına engel teşkil eder. Bununla birlikte sigortasız bir araçla kaza yapmak diğer sürücüler açısından maddi-manevi sorunlara yol açar.
Zorunlu trafik sigortasının kapsamı pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu sigorta türü karşı taraftaki maddi tazminat, tedavi, sakatlanma ve ölüm masraflarını hafifletmeye odaklanır. Tercih ettiğiniz sigorta şirketine ve poliçe seçeneğine bağlı olarak masrafların kapsamı değişebilir. Poliçenin teminat limitleri ve kazadaki kusur oranı da ödeme miktarını doğrudan etkiler. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortası kendi aracınızdaki maddi zararları ve sizdeki fiziksel rahatsızlıkları, vefat eden sürücünün yakınlarının tazminatları gibi giderleri karşılamaz. Ayrıca alkol, uyuşturucu gibi maddelerin etkisindeyken yapılan kasıtlı, ruhsatsız ve ehliyetsiz gerçekleşen kazaların kapsam dışında tutulduğunu bilmenizde fayda var.
Zorunlu trafik sigortasının karşıladığı limitleri kavramak için şu örneğe bakabilirsiniz:
Üst limiti 200.000 TL olan sigortalı aracın sürücüsünün %100 kusurlu olduğu bir kaza örneğinde yetkili merci, araçtaki masrafın değerini limitin üzerinde bulursa aradaki farkın nasıl ödeneceği problem olabilir. Bu durumda 200.000 TL’sini trafik sigortası karşılayabilir. Ancak farkı ödemek için sigortaya ek olarak İMM’nin de (İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası) yaptırılması gerekebilir.
Zorunlu trafik sigortası 1 yıllık sürece yayılarak ödendiği için araç sahiplerine ödeme kolaylığı sunar. Bu noktada zorunlu trafik sigortası fiyatlarının tercih ettiğiniz sigorta şirketine bağlı olarak değiştiğini söylemek mümkündür. Yıllık ödeme planları sayesinde zorunlu trafik sigortasını taksitli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortasının tutarı araca, ilk aracınız olup olmamasına, sigorta şirketine ve bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak değişebilir. Buna ek olarak motorlu taşıtınızın otomobil veya kamyon sınıfına dahil olması da sigorta fiyatlarını doğrudan etkiler. Aynı zamanda sigorta yapılan aracın modeli, motor hacmi, kaza durumu gibi faktörler de zorunlu trafik sigortası noktasında belirleyici bir rol oynar.
Fiyatlandırma aşamasında zorunlu trafik sigortası basamaklara ayrılır. 0’dan 8’e kadar giden 9 basamaklı sistem oluşturulur. Basamak sisteminde amaç, kaza yapmaya meyilli sürücülerin hata oranını azaltmak ve kurallara uyan başarılı sürücülere adil seçenekler sunmaktır. Poliçenizin yenilenmesi ile birlikte devam eden yıllarda hasar kaydınız bulunmazsa ödeyeceğiniz primlerde düşüş görülebilir.
İlk kez trafiğe çıkan sürücüler, diğerlerine kıyasla daha yüksek primlerle ödemeye başlar. Basamaklı sistemin 4. basamağından başlayan bu kişilere özel bir sigorta indirimi uygulanmaz. Yıllar ilerledikçe basamak sayısı düşer ve kaza olmadığı sürece sonraki dönemlerde hasarsızlık indirimleri uygulanır. Dolayısıyla ilk kez sigorta yaptıran sürücünün poliçe dönemini hasarsız geçirmesi oldukça önemlidir.
Zorunlu trafik sigortası araç satın aldığınızda eş zamanlı olarak yaptırmanız gereken işlemler arasındadır. İkinci el araç aldıysanız noter satışının yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde yaptırmanız gerekir. İşlemleri dilediğiniz sigorta acentesinden veya bu hizmeti veren bankalardan kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Araç ruhsatı, kimlik ve varsa son sigorta poliçe bilgileriniz ile hızlı bir şekilde trafik sigortanızı başlatabilirsiniz.
Tedbir amaçlı yaptırdığınız zorunlu trafik sigortası ile aracınızı güvende tutabilir ve diğer araçlara verebileceğiniz olası zararları minimum şekilde karşılayabilirsiniz. Bu noktada en basit hataların bile kazalara açık olduğu trafik koşullarına karşı önlem almak için zorunlu trafik sigortasının kapsamına ayrıca dikkat etmek gerekir. Kendinizi ve karşı tarafı güvenceye almak için siz de avantajlı fiyatlarla zorunlu trafik sigortası yaptırabilir, nakit ihtiyaçlarınıza özel kredi alternatiflerini inceleyebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.