Kalkınmayı desteklemek amacıyla çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmecilere bankalar aracılığıyla finansal destek sağlanır.
İşletme kredisi, firmaların büyümelerini sağlayarak ekonominin kalkındırılmasına yardımcı olan bir finans hizmetidir. En genel ifadeyle bu kavram, ekonominin istikrarlı bir biçimde büyümesini desteklemek amacıyla işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılandığı uygun ödeme koşulları sunan krediler olarak açıklanabilir.
Söz konusu kredi türünün işletmelerin farklı ihtiyaçlarına hitap edebilmesi için çeşitli seçenekleri bulunur. Bu da işletme kredisini iş yeri sahipleri için çekici bir hâle getirir. İşletme kredisini başvuru için cazip ve avantajlı hâle getiren başka faktörler de mevcuttur. Geri ödeme sırasında bankaların işletmenizin güncel mali durumunu göz önünde bulundurması buna örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra işletme kredisi faiz oranları, birkaç aylık periyotlarla düzenlenir. Böylece iş yeri sahipleri, sermaye ihtiyaçlarını çok daha uyguna gidermiş olur.
Sermayeye ihtiyaç duyan ve finansal kaynak arayan her iş yeri sahibinin yararlanabilmesi için işletme kredisinin farklı türleri bulunur. İşletme kredisinin çeşitliliği sayesinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren her iş yeri, ihtiyaç duyduğu sermayeye kavuşma olanağından faydalanabilir. İşletme kredisinin türleri, şu şekildedir:
İşletme kredisi türleri | Hitap ettiği işletmeler |
---|---|
Tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin işletme kredileri | Türkiye ekonomisinde büyük bir rol sahibi olan tarım ve hayvancılık sektörü, düşük faizli kredilerle desteklenir. Tarımsal işletme kredisi, bitkisel üretime finansman olur. Hayvancılık işletme kredisi ise ilgili sektördeki yetiştiricilerin yıllık finansman ihtiyaçlarını karşılayan bir bankacılık ürünüdür. |
KOBİ’lere yönelik işletme kredileri | Ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’ler de bankalar tarafından desteklenir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için her bankanın ayrı bir departmanı ve özel ürünleri bulunur. KOBİ’lere yönelik desteğin adı, esnaf işletme kredisi olarak da bilinir. |
İstihdam odaklı işletme kredileri | İlave istihdam potansiyeli barındıran işletmeler için sağlanan kredi türüdür. Bu işletme kredisinde sağlanması gereken bazı koşullar vardır. Örneğin, iş yerinin mevcut azami 10 çalışanı olmalıdır. Ayrıca işletmeci, 3 ay içerisinde en az 5 personel alımı yapacağına dair taahhütname imzalamalıdır. |
Dış ticarete yönelik işletme kredileri | Bu kredi türü, ihracat amacıyla mal üreten ve faaliyetleriyle döviz kazandıran işletmelerin yararlanabilmesi içindir. |
Bu noktada tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmecilere ve KOBİ’lere de değinmek gerekir. Bu alandaki iş yerleri; ağıl, sera, kümes ve meyve bahçesi gibi ihtiyaçlarını giderebilmek için işletme edindirme kredisinden yararlanabilir. KOBİ’lerde ise kamu bankalarının yanı sıra KOSGEB desteğinden faydalanmak da mümkündür. Devlet destekli işletme kredisi, küçük ve orta ölçekli esnafların sermaye ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tercih edebileceği bir diğer hizmettir.
İşletme kredisinden yararlanabilmek için hâlihazırda aktif bir iş yerine sahip olunması gerekir. Finansman açığı için başvurulması planlanan işletme kredisinin farklı türleri bulunur. Faaliyet gösterilen sektörün de bu türlerden birine uygunluk taşıması önem arz eder. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra esnaflık yapan, istihdam olanağı bulunan ve dış ticaretle uğraşan her işletme bu krediden faydalanabilir.
İlgili finansman hizmetine kolayca başvuru yapabilmek için çeşitli işletme kredisi şartlarının sağlanması gerekir.
Bu şartları sağlayan işletmeler, krediye hemen başvuru yapabilir. Şartları sağlamayan ancak krediden faydalanmak isteyen işletmecilerin ise bankanın talep edeceği ek belgeleri hazırlaması ve başvuru yaptığı kuruma vermesi gerekir.
En avantajlı işletme kredilerine göz atın!
Kamu ya da özel farketmeksizin işletme kredisi veren her banka, müşterilerinden bazı belgeler talep eder. Bu belgeler, bankalar arasında değişiklik gösterebilir. Ayrıca faaliyet gösterdiğiniz alan da sizden talep edilecek belgeler üzerinde etkili bir rol oynar. Başvuruda istenen belgeler:
Şahıs şirketleri için bunların yanı sıra kimlik fotokopisi ve ikâmetgah belgesi gibi ek evrak da talep edilebilir. Dokümanları temin etmekte zorlanan işletmeler, gelir belgesiz kredi veren bankalara başvurabilir. Bu bankalara başvururken nüfus cüzdan fotokopisi, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, vergi levhası ve ipotek değeri olan mal varlıklarını gösteren dokümanları bulundurmak yeterlidir.
Bankalardan işletme kredisi almak için gerekli belgeleri başvuru sırasında yanınızda bulundurmanız gerekir. Beklenen evrak hem bankaya hem de sizin faaliyet gösterdiğiniz alana göre değişiklik gösterebileceğinden başvuru öncesinde müşteri hizmetlerini arayarak temin etmeniz gereken belgeleri öğrenebilirsiniz. İlgili belgeleri hazırladıktan sonra bankaya başvuru yapabilir ve işletme kredisini alabilirsiniz. Banka, bilgilerinizi yetersiz gördüğü takdirde onay öncesinde ek belge talep etme hakkına sahiptir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sizden istenen evrakı da bankayla paylaşmanız gerekir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) lisansına sahip ve Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalar, ihtiyaç duyan işletmeci müşterilerine bu kredi imkânını sağlar. İşletme kredisi veren bankaların bu iki şartı sağlaması beklenir. Bu da ülkedeki hemen hemen tüm bankalardan ilgili krediyi alabileceğiniz anlamına gelir.
İşletmeniz ya da bireysel sermaye ihtiyaçlarınız için en uygun bankayı hesaplama araçlarını kullanarak bulabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.