Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

e-Devlet Üzerinden Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.06.2020 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Kredi almak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu’na e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilir.

e-Devlet Üzerinden Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
İlgili belge, önceki dönemlerde belli bir ücret karşılığında sunuluyordu. Geçtiğimiz senenin Mart ayından itibaren kişi başı ayda bir kere olmak kaydıyla ücret ödenmeden e-Devlet kredi puan sorgulama işlemi yapılabiliyor.

Kredi notunuzu öğrenmek, finansal planlarınızı somut veriler ışığında yapabilmeniz açısından oldukça önemlidir. HangiKredi olarak bu yazımızda Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu’na ve söz konusu belgeye e-Devlet platformu üzerinden ulaşmaya dair bilgilere detaylı olarak değindik.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu Nedir?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu, Risk Merkezi üyesi banka, finansman ve varlık yönetim şirketleri gibi banka dışı finansal kuruluşlarına dair ödeme alışkanlıklarınızı gösteren bir belgedir. Rapor, bankalardaki kredilerin limit ve borç bilgilerini içeren özet veya detaylı şekilde hazırlanır. Bu raporun; detaylı, özet rapor ve sorunlu krediler olarak 3 farklı şekline ulaşmak mümkün.

TBB Risk Raporu ile Findeks raporu sık sık birbirine karıştırılsa da esasında farklı uygulamalardır. Findeks, Türkiye Bankalar Birliği’nden farklı bir tüzel kişilik olan KKB Kayıt Bürosu’nun sunduğu bir hizmettir. Findeks kredi notu hesaplama ile geçmişe yönelik bilgilerinizi öğrenebilir, finansal planlamalarınızı yapabilirsiniz. TTB Risk Merkezi Raporu ise daha kapsamlı ve detaylı bir belgedir.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu Hangi Bilgileri İçerir?

TTB Risk Merkezi Raporu, başvuru türüne göre farklı içeriklerde sunulur. Finansal durumunu öğrenmek ve kredi notunu yükseltmek isteyen pek çok kişi söz konusu belgeden yararlanır. Raporda yer alan borç bilgileri banka ve finansal kuruluş düzleminde bulunur. Bu bilgiler, aşağıdaki gibidir:

  • Banka ve finansal kuruluşlardan kullanılan bireysel veya ticari nitelikli tüm kredi ve kredi kartı limitleri
  • Vadelerine göre borç bilgileri ve ödenmemiş olan faiz ve komisyon bilgileri
  • Mevcut tüm borçlar
  • Varsa ödenmemiş olan faiz, komisyon tutarı bilgileri topladığındaki tüm borç tutarı
  • Bireysel kredi başvuru bilgileri
  • Çek ve senet bilgileri
  • İhale yasaklılığı

Son 10 yılda banka ve finansal kuruluşlar tarafından yasal takibe düşmüş tüm borçlarınızı TTB Risk Merkezi Raporu ile görebilirsiniz. Bu sayede finansal geçmişiniz hakkında bilgi sahibi olarak geleceğe yönelik atacağınız adımları planlamanız mümkün olur.

E-Devlet Kredi Risk Raporu Nasıl Sorgulanır?

Sorgulama yapabilmeniz için e-Devlet sistemine kayıtlı telefon numaranızı doğrulamalısınız. Aksi durumda işlem yapmanız mümkün olmayacaktır. Cep telefonunuz sistemde kayıtlı değil ise profilinize giriş yapıp bilgilerinizi doldurarak cep telefonu numaranızı kaydedebilirsiniz.

Raporla ilgili karşılaşabileceğiniz zorluklar için bazı notlar:

  • Sunulan raporu anlamak ve yorumlamak için oldukça fazla çaba harcamanız gerekebilir.
  • Rapora ulaşabilmek için için telefonunuza iletilen şifreyi birden çok kez yazmanız beklenir. Fakat raporun indirildiği Türkiye Bankalar Birliği sayfası mobil görüntülemeye uyumlu olmadığı için şifreyi yazıp ulaşan raporu telefonunuzda okumak için fazladan efor sarf etmeniz gerekebilir.

T.C. kimlik numarası ile kredi notu sorgulama, e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi SMS ile de gerçekleştirilebilir. Eğer geçmişten bu yana hiç kredi ya da kredi kartı kullanmadıysanız kredi notunuzun sıfır olması muhtemeldir. Dilerseniz “Kredi Notu Sıfırsa Yapılması Gerekenler” isimli yazımıza göz atarak bu durumda nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Kredi Risk Raporu’nda Kredi Notu Yer Alır mı?

Hizmetinize sunulan Risk Merkezi Raporu ile tüm geçmiş ve mevcut borç durumu ile risk durumu sorgulanabiliyor. Buna ek olarak bankalar tarafından kredili ürün değerlendirmelerinde kullanılan kredi notuna bu hizmet üzerinden ulaşılamıyor.

Kredi notunuza banka şubelerinden ya da Findeks’in internet sitesi üzerinden belli bir ücret karşılığında rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu noktada Findeks kredi notunun e-Devlet platformundan sorgulanmadığını hatırlatmakta fayda var.

Adım Adım e-Devlet Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?

Kredi sicil notu e-Devlet üzerinden sorgulama yapılarak kolayca öğrenilebilir. Bu noktada izlemeniz gereken bazı adımlar bulunur. E-Devlet üzerinden kredi notunuzu sırasıyla şu adımları takip ederek öğrenebilirsiniz:

  • E-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yaparak kimliğinizi doğruladıktan sonra “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçin.
  • Beliren ekranda “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” ya da “Çek Bilgileri” raporlarından birini edinme talebi gönderin.
  • Yönelttiğiniz talebin Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderimi sonrasında yoğunluğa bağlı olarak 2 saat ile 1 gün arasında değişen bir zaman aralığında raporunuz hazır edilir.
  • Kısa mesaj (SMS) ile raporunuzun hazır olduğuna dair bilgi ulaştırılır.
  • Bu mesaj, hazır olan raporunuzu indirmek için kullanacağınız şifreyi içerir.
  • Başvuruyu yapan kişi, kısa mesaj ile yapılan bu bilgilendirme sonrasında e-Devlet sistemine giriş yaparak “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” başlığını seçer.
  • Türkiye Bankalar Birliği’nin doğrulama ekranına yönlendirilmenizin hemen sonrasında SMS ile gelen şifrenizi bu ekrana girerek raporunuza ulaşabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden Risk Merkezi Raporu sorgulama işlemi günde 1, ayda 4 ve yılda 24 kez olmak üzere ücretsiz olarak yapılabiliyor. Tüm gerçek kişilere tanınan bu imkân sayesinde kredi limitlerinden gecikmeli telefon ve fatura bilgilerine kadar pek çok ayrıntıyı öğrenmek mümkün hâle gelir. Aldığınız son raporu başvuru tarihini takip eden 12 ay boyunca görüntüleyebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

10 Oy

-

3,3 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?